ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συμβάσεις για 30 λεπτά στο σκληρό νέας σοδειάς χτίζουν τείχος ασφαλείας

Συμβάσεις για 30 λεπτά στο σκληρό νέας σοδειάς χτίζουν τείχος ασφαλείας

Χειροπιαστά σηµεία ότι η αγορά σκληρού σίτου δεν έχει περιθώρια εισόδου σε πτωτικό κανάλι εκδηλώνονται τις τελευταίες ηµέρες στα παραγωγικά κέντρα της χώρας, όπου µύλοι σπεύδουν να προσφέρουν σε παραγωγούς συµβόλαια αγοράς στα 30 λεπτά το κιλό για τα αλώνια του 2022.

Οι πληροφορίες θέλουν µεγάλους µεταποιητές να βρίσκονται σε διαπραγµατεύσεις µε παραγωγούς για τη νέα σοδειά σκληρού σίτου, εξέλιξη που έρχεται από τώρα να κατοχυρώσει εν πολλοίς τη βάση των 30 λεπτών για τα αλώνια του 2022. Το στοιχείο αυτό, έρχεται επίσης να επιβεβαιώσει πρόσφατες εκτιµήσεις της Agrenda για διατήρηση των τιµών σκληρού σίτου στα υψηλά του εύρους και για το 2022, αφού τελικά φαίνεται ότι και οι εκτιµήσεις των συντελεστών της αγοράς εντοπίζουν ενδείξεις που διευκολύνουν τη διατήρηση της κατάστασης υψηλών τιµών.

Υπενθυµίζεται ότι τις τελευταίες εβδοµάδες του 2021, η Barilla Hellas είχε ανακοινώσει συµβάσεις για τα συµβόλαια της τρέχουσας µε ελάχιστη εγγυηµένη τιµή στα 25 λεπτά το κιλό. Όπως δήλωνε τότε στην Agrenda στέλεχος της εταιρείας, η κίνηση αυτή έγινε στη λογική να καλυφθεί µεγάλο µέρος των ανατιµήσεων που επιβαρύνουν φέτος την καλλιέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, η επανεκκίνηση των διαπραγµατεύσεων στην αγορά σκληρού σίτου µέσα στον Ιανουάριο, βρίσκει την αγορά µε σηµαντικά περιορισµένα αποθέµατα και τη ζήτηση υψηλή, κάτι που µε τη σειρά του προεξοφλεί ότι τα αλώνια του 2022 θα γίνουν µε άδειες αποθήκες. Ήδη από τον περασµένο Οκτώβριο οι εγχώριοι µύλοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους και ίσως γι’ αυτό να δικαιολογεί και τη σπουδή τους να εξασφαλίσουν από τώρα ποσότητες νέας σοδειάς. Άλλωστε οι τιµές που προσφέρονται είναι χαµηλότερες από τις τιµές που διαµορφώνει η αγορά για τα αποθέµατα της σοδειάς του 2021, που φτάνουν τα 53 λεπτά για τα ποιοτικά σιτάρια. Η τιµή εξαγωγής διαµορφώνεται για τα µέτρια προς Ιταλία στα 50 λεπτά.

Στο διεθνές προσκήνιο, ο Καναδάς εξάγει στα 584 ευρώ FOB σκληρό σιτάρι, οι τιµές στις ιταλικές αγορές βρίσκονται σε ένα νέο ανοδικό ράλι, διαµορφώνοντας ιστορικά υψηλά στα 560 ευρώ ο τόνος αποθήκη παραγωγού.

H προσοχή των συντελεστών της αγοράς να εστιάζει πλέον στο «ταβάνι» που θα διαµορφωθεί πριν ξεκινήσει η εποχιακή υποχώρηση των τιµών ενόψει νέας σοδειάς. Πάντως την περσινή εµπορική περίοδο οι τιµές διατηρήθηκαν στα υψηλά του εύρους όλη τη διάρκεια της άνοιξης (295 ευρώ ο τόνος).

Πηγή 

 

 

Απάντηση