ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πώς θα λειτουργεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Πότε ξεκινά η λειτουργία της

Πώς θα λειτουργεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Πότε ξεκινά η λειτουργία της

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που θα μπει σύντομα στις ζωές μας.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι σταδιακή, θα ξεκινήσει από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους κλπ.), ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και από τις μικρότερες (μέσω του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ).

Η Ψηφιακή κάρτα παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη (στο πλαίσιο του εργασιακού νομοσχεδίου) και χαρακτηρίστηκε ως η πιο σημαντική αλλαγή, «κλειδί» για την προστασία του εργαζόμενου. Η χρηματοδότησή της έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται η σχετική έγκριση.

Πώς θα λειτουργεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Οπως ανακοινώθηκε, το ΕΡΓΑΝΗ θα αποκτήσει από το τέλος Ιουνίου νέο προφίλ (ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) που θα αποτελέσει τη γέφυρα για την υποδοχή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε συγκεκριμένους κλάδους στη χώρα μας και αναμένεται να επεκταθεί με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να κάνουν την αρχή.

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και θα χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο – υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, όπως επίσης τα διαλείμματα, τις ώρες και ημέρες απουσίας, τις άδειες, κλπ.

Αναλυτικότερα, ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του «Εργάνη ΙΙ» και έτσι με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται άμεσα η απασχόλησή του.

Η ψηφιακή κάρτα θα είναι εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή η υφιστάμενη κάρτα εργασίας που χρησιμοποιούν ήδη πολλές επιχειρήσεις. Αποτελεί πρωτοποριακό εργαλείο ελέγχου και πάταξης της αδήλωτης, υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Ο λόγος είναι ότι τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας πριν μπουν σε μια εγκατάσταση θα γνωρίζουν πόσους και ποιους εργαζόμενους πρέπει να βρουν εκεί. Έτσι, ακόμη και αν υπό την πίεση του εργοδότη ένας εργαζόμενος δεν δηλώσει την παρουσία του στο χώρο δουλειάς ή δηλώσει ότι έχει σχολάσει, ενώ εξακολουθεί να εργάζεται, ο έλεγχος θα είναι άμεσος, αυτόματος και διαφανής.

Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα θα συμπληρώνεται αυτόματα η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και καταργείται το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών. Δηλαδή μειώνεται η γραφειοκρατία και το διοικητικό βάρος. Όπως προαναφέρθηκε, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από τις μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας και θα επεκταθεί με βάση χρονοδιάγραμμα στις μεσαίες και μικρές. Η υλοποίηση των σχετικών υποδομών έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, παράλληλα, αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας (τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή που διαδέχεται το ΣΕΠΕ) για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση που σε έλεγχο στην επιιχείρηση διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζομένου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η εν λόγω παράβαση, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Από το 2022 η ουσιαστική λειτουργία
Από το νέο έτος θα λειτουργήσει ουσιαστικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θεσπίζει το νέο Εργασιακό  νομοσχέδιο  ενώ η πρώτη φάση  της λειτουργίας της θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου  με αρχές Σεπτέμβριου δήλωσε στον ΣΚΑΙ η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Ο εργαζόμενος θα χτυπά την κάρτα και στην αρχή και στο τέλος της προσέλευσης του στην εργασία ενώ η κάρτα θα λειτουργεί και  σε μορφή με APP εφαρμογής μέσω κινητών .

Όπως είπε  η κ Στρατινάκη θα είναι  μια πιστοποίηση της έναρξης και λήξης του ωραρίου και για να λειτουργήσει  θα αναβαθμιστεί το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

 

 

 

Απάντηση