ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πέφτει η αυλαία για «κουρεμένα» ενοίκια και επδόματα 534 ευρώ

Πέφτει η αυλαία για «κουρεμένα» ενοίκια και επδόματα 534 ευρώ

Μέχρι τώρα τα μέτρα έχουν αποδώσει, αλλά όπως προειδοποιεί το ΕΚΤ υπάρχει κίνδυνος αυξημένων χρεωκοπιών
Οριστικό τέλος φαίνεται να μπαίνε στην παροχή των μέτρων που στήριξαν εργαζόμενους και επιχειρήσεις για 14 μηνες. “Κουρεμένα” ενοίκια και μαζικές αναστολές εργασίας, επιστρεπτέες προκαταβολές και αναστολές φορολογικών οφειλών , κλείνουν τον κύκλο τους δίνοντας στην Ελλάδα τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης σε όρους δημοσιονομικού κόστους μέτρων προς ΑΕΠ. Το ελληνικό “πακέτο” όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της ING άγγιξε το 32,1% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 12,4% και η δεύτερη Ιταλία ακολουθεί την Ελλάδα με απόσταση περίπου 10 μονάδων.

 

Μέχρι τώρα τα μέτρα έχουν αποδώσει, αλλά όπως προκύπτει και από τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ για ενδεχόμενο αυξημένων χρεωκοπιών μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, ο κίνδυνος κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί πως έχει παρέλθει. Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι δε θα υπάρξει ανάγκη επαναφοράς των μέτρων στήριξης από τον Σεπτέμβριο.

 

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως , ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφέρει πως «κουρεμένα» ενοίκια και αναστολές συμβάσεων περιορίζονται τον Ιούνιο μόνο σε λίγες επιχειρήσεις όπως γυμναστήρια και σχολές χορού που παραμένουν κλειστά και παραδοσιακά το καλοκαίρι υπολειτουργούν ενώ στη θέση τους έρχονται μέτρα στήριξης για την επόμενη μέρα όπως η επιδότηση παγίων δαπανών και τα προγράμματα επιχορηγήσεων για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. Ειδικά για τον τουρισμό το μέτρο αναστολής εργασίας έρχεται να στηρίξει τον Ιούνιο εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, είτε επαναπροσληφθούν είτε όχι.

 

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει πως οι πύλες του επιδόματος αναστολής εργασίας θα είναι ανοιχτές τον Ιούνιο (όπως και τον Μάιο) για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό με δικαίωμα επαναπρόσληψης, με δύο τρόπους:

 

1.Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

 

2.Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων .

 

 

Απάντηση