ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σήμερα η σύσκεψη στο Μαξίμου που αποφασίζεται το «restart» – Από 4 Μαΐου «τέλος» σε SMS & βεβαιώσεις κυκλοφορίας (upd)

Σήμερα η σύσκεψη στο Μαξίμου που αποφασίζεται το «restart» – Από 4 Μαΐου «τέλος» σε SMS & βεβαιώσεις κυκλοφορίας (upd)

Όπως όλα δείχνουν από τις 4 Μαϊου μπαίνει τέλος σε SMS και βεβαιώσεις κυκλοφορίας και φυσικά στα πρόστιμα των 150 ευρώ που τις συνοδεύουν.

Σήμα το πρωί θα γίνει η σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου θα αποφασιστεί πότε & πως θα γίνει το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας, από τα σκληρά απαγορευτικά μέτρα.

Έχοντας στην σκέψη του ο πρωθυπουργός την μεγάλη πτώση των κρουσμάτων αλλά και την εμφάνισή τους σε δομές φιλοξενίας και νοσηλείας, είναι αυτός που θα δεχθεί όλες τις εισηγήσεις και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Οι κρίσιμες συσκέψεις ξεκινούν από το πρωί του Σαββάτου, στις δέκα το πρωί, όταν και ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ο κ. Κικίλιας θα του παραδώσει την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Στις δώδεκα το μεσημέρι υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ξεκινήσει η κρίσιμη σύσκεψη της ομάδας άρσης των μέτρων.

Σε αυτή θα μετέχουν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νίκος Χαρδαλιάς, και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρόκειται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα στάδια της άρσης των μέτρων.

Πάντως από τα μέχρις στιγμής δεδομένα δεν ανατρέπεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, καθώς όλα όσα συνέβησαν στο Περιστέρι συμπίπτουν με την ημερομηνία εξόδου από τα μέτρα.

Παράλληλα, εδώ και αρκετή ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, καθώς συζητούν για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι από τις 11 Μαΐου μέχρι και τον Ιούνιο να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης. Θεωρείται, όμως, δεδομένο ότι στον εκπαιδευτικό τομέα αλλά και στους υπόλοιπους που θα ανοίξουν αν χρειαστεί θα διακοπούν εκ νέου, αν ο κορωνοϊός παρουσιάσει επιδημιολογική έξαρση.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, είναι σαφές πως από την 4η Μαΐου τα SMS και οι βεβαιώσεις μετακινήσεων θα καταργηθούν, αλλά ορισμένοι περιορισμοί ενδέχεται να συνεχίσουν να υπάρχουν για μικρό χρονικό διάστημα και θα αφορούν κυρίως στις μετακινήσεις “εκτός έδρας”, δηλαδή από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και αντίστροφα.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και πριν από λίγο ο Στέλιος Πέτσας.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, θα υπάρξουν μόνο συστάσεις για αυτοπεριορισμό, καθώς, όπως εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, τίθεται και ηθικό ζήτημα και όχι μόνο πρακτικό εάν διατηρούνταν μόνον γι’ αυτούς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Μέλημα της κυβέρνησης, ωστόσο, θα παραμείνει να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας πάνω από αυτές τις ομάδες.

Το χρονοδιάγραμμα του restart

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στις 4 Μαΐου πρόκειται να ανοίξουν

Μικρά εμπορικά καταστήματα
Κομμωτήρια
Κέντρα αισθητικής
Στα μέσα Μαΐου

Θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και των φροντιστηρίων
Θα υπάρξει αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς
Στο μεταξύ η βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μέχρι το τέλος Μαΐου εκτός από τα πανεπιστήμια.
Παράλληλα οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν τα εξής:
Ανοιγμα καφέ, μπαρ, εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους
Αποκατάσταση εσωτερικών πτήσεων
Από την άλλη πλευρά τον Ιούνιο αναμένεται

Πραγματοποίηση Πανελλαδικών εξετάσεων
Ανοιγμα πολυκαταστημάτων
Ανοιγμα πολιτιστικών χώρων, μουσείων
Ανοιγμα αθλητικών εγκαταστάσεων
Ανοιγμα τουριστικών καταλυμάτων
Επανέναρξη της Super League
Το «αγκάθι» του τουρισμού

Αυτό που παραμένει επί της ουσίας ακόμη ασαφές είναι το τι μέλει γενέσθαι με τον τουρισμό, καθώς όπως έγινε σαφές και στις μπερδεμένες δηλώσεις Τσιόδρα περί «υγειονομικού διαβατηρίου», η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής κάποιο σχέδιο.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να σχεδιαστεί ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας. Όμως οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθημένοι να «ρισκάρουν» για την Ελλάδα και οι εισηγήσεις των υπουργών της ΕΕ είναι κάτι παραπάνω από αρνητικές, κάτι που θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επιβίωση της χώρας.

 

 

Απάντηση