ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Γιατί δεν κάνουμε μαζικά τεστ τον πληθυσμό- Η απάντηση Τσιόδρα στα “καρφιά” που δέχεται

Περισσότεροι από 15 χιλιάδες εργαστηριακοί έλεγχοι για το νέο κορονοϊό έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν στρατηγική μαζικών ελέγχων.

Αν ελέγχαμε δέκα εκατομμύρια Έλληνες, θα είχαμε αυτή τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Αύριο δεν θα έπρεπε να τους ελέγξουμε ξανά; Πόσοι από αυτούς θα ήταν στη φάση επώασης; Πόσοι από αυτούς είχαν εκτεθεί πραγματικά και χρειάζονταν τον έλεγχο; Πόσοι από αυτούς μετά από πέντε μέρες δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο, ό,τι έλεγχο και να έκαναν, γιατί δεν είχαν εκτεθεί; Χρειάζεται μία στρατηγική, μία ιεράρχηση, μία προτεραιότητα” υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν εξετάζεται μαζικά ο πληθυσμός.

Εντούτοις, μετά το πέρας της πανδημίας, τα δεδομένα αλλάζουν. Εξετάζεται δηλαδή το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια στρατηγική στις περισσότερες χώρες του κόσμου όταν αρθούν τα μέτρα, ώστε σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στις πρώτες γραμμές.

Απάντηση