ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Κορονοϊός: Ολοκληρώνεται η “φάση 2” των περιοριστικών μέτρων – Τι φέρνει η επόμενη φάση

Τέλη… Φάσης 2 τα μέτρα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Η Φάση 3 του επιχειρησιακού σχεδίου ξεκινά με την πλήρωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, η οποία περιλαμβάνει την διακοπή συναλλαγών του κοινού με δημόσιες υπηρεσίες, αναβολή προθεσμιών, ελεγχόμενη παροχή καυσίμων, ακόμη και μετακίνησης προς εργασία και επιτρέπονται μόνο αυτές προς σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και γιατρούς.

Στη Φάση 4, όταν οι “κύκλοι αρχίζουν να τέμνονται”, όλη η χώρα μπαίνει σε καραντίνα, με κινητά, εξωτερικά ακόμη και πλωτά νοσοκομεία, και εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην τήρηση της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, κάτι που γίνεται πλέον σε Ιταλία και Ισπανία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία είναι αισιόδοξα πως η χώρα μας δεν θα φθάσει στην εφαρμογή του τελικού σχεδίου για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, καθώς οι πολίτες της έχουν πειθαρχήσει και τηρούν την απαιτούμενη στάση.

Επίσης, στην Ελλάδα από την στιγμή που επιβεβαιωμένο κρούσμα μπαίνει σε καραντίνα, τα κέντρα συλλογής πληροφοριών μέσα σε ένα 24ωρο έχουν ιχνηλατήσει και περιορίσει όλες τις επαφές του, κάτι που καθυστέρησαν να κάνουν σε Ιταλία και Ισπανία.

Στο μεταξύ ελεγχόμενες και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα γίνονται πλέον οι επιστροφές πολιτών στην Ελλάδα, και όχι μαζικός επαναπατρισμός. Αυτό ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σχετικά με όσους βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα λόγω της πανδημίας του φονικού ιού. Ενδεικτικό του πλήθους των αιτημάτων που υποβάλλονται στις ελληνικές αρχές, είναι ότι συνολικά 2.800 κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής να γυρίσουν στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Φόβοι διασποράς από ταξιδιώτες εξωτερικού – Προειδοποίηση Γεραπετρίτη για “λουκέτο” στα αεροδρόμια
Συγκεκριμένα, θα επιτρέπονται οι επαναπατρισμοί όσων χρήζουν υγειονομικής φροντίδας (έγκυες ή με κάποιο σοβαρό νόσημα) με ιατρική βεβαίωση, όσων δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη (λ.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού ή απώλεια μίσθωσης) και όσων είναι με πτήση transit (με αποδεικτικό εισιτηρίου).

“Δεν έχει νόημα να δημιουργούν φασαρίες όσοι δεν προβάλουν εξηγήσεις και αποδεικτικά των ειδικών λόγων που επικαλούνται. Επιστροφές γίνεται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους, τόνισε και σημείωσε ότι δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και συνέχισε:

“Ειδικές περιπτώσεις είναι οι έγκυες, όσοι έχουν μείνει άστεγοι κλπ. Χτες επέστρεψαν από το Χίθροου 30 άτομα με προβλήματα υγείας. Δεν γίνεται γενικός επαναπατρισμός, οφείλουμε να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία στη χώρα. Η ανταπόκριση των πολιτών για εθελοντική προσφορά είναι συγκινητική. Πάνω από 10.000 οι αιτήσεις εθελοντών”.

Εντωμεταξύ σε κλειστά ξενοδοχεία της Ξάνθης, του Έβρου και της Κομοτηνής φιλοξενούνται περισσότεροι από 160 Έλληνες φοιτητές τουρκικών πανεπιστημίων, οι οποία έφθασαν στην Ελλάδα με λεωφορεία μέσω Κήπων Έβρου.

Προχθές, επαναπατρίστηκαν 90 άτομα και χθες άλλοι 70, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος. Οι φοιτητές και το βρέφος που μεταφέρθηκαν στα ξενοδοχεία, θα παραμείνουν σε αυτά και τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Λήφθησαν δείγματα και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα, βάσει των οποίων θα αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες, δηλαδή αν κάποιοι νοσούν θα παραμείνουν σε αυτά σε καθεστώς καραντίνας ενώ οι αρνητικοί θα αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα μετακινηθούν στους τόπους διαμονής τους για να τηρήσουν το χρονικό όριο απομόνωσης ή θα το κάνουν στα ξενοδοχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ν. Χαρδαλιάς: Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας
Την ίδια ώρα ένας από τους 33 επιβάτες της πτήσης από Κωνσταντινούπολη βρέθηκε θετικός στον ιό, χωρίς συμπτώματα και θα παραμείνει στο ξενοδοχείου του Μεταξουργείου στην Αθήνα.

Ένας ακόμη φοιτητής των δύο πτήσεων από Ισπανία με 163 επιβάτες, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί “υγειονομική βόμβα”, βρέθηκε θετικός στον ιό, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 22. Επισημαίνεται ότι ακόμη 55 επιβάτες αυτών των πτήσεων αποφάσισαν να μείνουν σε καραντίνα στο ίδιο ξενοδοχείο.

 

Απάντηση