ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Ευρυαγγείες: Τι είναι; Πώς να τις αντιμετωπίσετε;

Ευρυαγγείες: Τι είναι; Πώς να τις αντιμετωπίσετε;

Εάν στην επιδερμίδα σας διακρίνετε μικρές λεπτές φλέβες με κόκκινη ή μπλε απόχρωση, τότε ίσως είναι ευρυαγγείες.

Εάν στην επιδερμίδα σας διακρίνετε μικρές λεπτές φλέβες με κόκκινη ή μπλε απόχρωση, τότε ίσως είναι ευρυαγγείες.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα που απασχολεί το 50% περίπου του γυναικείου πληθυσμού και μικρότερο ποσοστό ανδρών.

Οι ευρυαγγείες είναι δυνατόν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, κυρίως όμως στα πόδια.

Ορισμένες υπάρχουν εκ γενετής και εμφανίζονται είτε αμέσως είτε κατά την διάρκεια της ζωής υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, ενώ άλλες δημιουργούνται χωρίς να προϋπάρχουν.

Η κληρονομικότητα, η αύξηση των ενδοαγγειακών πιέσεων λόγω κιρρώσεως του ήπατος ή ανεπάρκειας του φλεβικού συστήματος, η πίεση εκ των έξω από όγκους όπως επίσης η επίδραση της ακτινοβολίας, θεραπευτικής και ηλιακής, συντελούν στην εμφάνιση ευρυαγγειών.

Επίσης, με την εμφάνισή τους συνδέονται τραυματισμοί, η δράση ορισμένων ουσιών όπως το οινόπνευμα, η έλλειψη βιταμινών και ορισμένες δερματολογικές παθήσεις όπως η

ροδόχρους ακμή.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες;

Όταν εντοπίζονται στο πρόσωπο, η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης είναι το laser. Αυτού του τύπου οι ευρυαγγείες σβήνουν σιγά σιγά και μόνο σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις παραμένει κάποιο υπόλειμμα. Ανάλογα με το είδος της, μπορεί να χρειασθεί και δεύτερη ή τρίτη εφαρμογή της θεραπείας.

Όταν εντοπίζονται στα πόδια, ένας τρόπος θεραπείας, όταν οι ευρυαγγείες είναι φαρδιές,, είναι η ένεση διαφόρων ουσιών υπό τη μορφή διαλυμάτων. Το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως και ολοκληρώνεται σε ένα μήνα. Η ένεση προκαλεί κάποια μικρή ενόχληση, αλλά δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία.

Οι μικρές ευρυαγγείες, που αποτελούν και το 80% των περιπτώσεων, αντιμετωπίζονται με  laser όπως και στο πρόσωπο. Μοναδική προϋπόθεση για να εφαρμοστεί η θεραπεία laser είναι να μην έχει εκτεθεί η περιοχή πρόσφατα στον ήλιο.

Σε κάθε περίπτωση μετά τη θεραπεία θα πρέπει να αποφεύγεται για ένα μήνα η παρατεταμένη ορθοστασία, η έντονη σωματική άσκηση καθώς και η έκθεση στον ήλιο.

πηγή

Απάντηση