ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Νέα δεδομένα για την εξέταση του προστάτη!

Νέα δεδομένα για την εξέταση του προστάτη!

Οι ειδικοί τονίζουν πως η εξέταση για προστάτη είναι μια από τις προληπτικές εξετάσεις που όλοι οι άνδρες πρέπει να κάνουν λίγο πριν από τα 50 έτη. Με βάση όμως τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ουρολογία (EAU), η εξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται πια πολύ νωρίτερα. Οι νέες οδηγίες αναθεωρήθηκαν μέσα στο 2019 για να ληφθούν υπόψη όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) και τις άλλες εξετάσεις του προστάτη.

Σήμερα έχει διαπιστωθεί πως ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός όγκος στους άνδρες της Ευρώπης και η 2η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Υπολογίζεται ότι κάθε άνδρας έχει 1 στις 7 πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του και 1 στις 41 πιθανότητες να χάσει τελικά τη ζωή του από αυτόν.

Μάλιστα την τελευταία πενταετία, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Ευρωπαίοι διαγνώσθηκαν με καρκίνο του προστάτη. Οι γιατροί πάντως επισημαίνουν πως ο καρκίνος αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία καθώς το 83% των ασθενών ξεπερνούν το ορόσημο της 5ετούς επιβίωσης που σηματοδοτεί την ίαση.

Οι νέες οδηγίες, η προτεινόμενη ηλικία για την πρώτη εξέταση και οι επισημάνσεις των ουρολόγων

Με βάση τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, η πρώτη μέτρηση του PSA πρέπει να γίνεται σε ηλικία 40-45 ετών, ώστε να υπάρχει μία τιμή αναφοράς με την οποία θα συγκρίνονται όλες οι επόμενες. Το πότε θα γίνεται η επόμενη εξέταση είναι διαφορετικό ανά περίπτωση καθώς θα καθορίζεται με καθαρά ατομικά κριτήρια για κάθε άνδρα. Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν  την ηλικία του άνδρα, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, τα ευρήματα στην δακτυλική εξέταση προστάτη και τον όγκο του προστατικού αδένα. Μάλιστα η δακτυλική εξέταση του προστάτη πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με το PSA, ώστε να αξιολογεί ο γιατρός τον κίνδυνο ύπαρξης κάποιας ύποπτης βλάβης.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ουρολογίας τονίζει ακόμα πως η βιοψία του προστάτη πρέπει να διενεργείται στην περίπτωση που υπάρχει σοβαρός λόγος και εφόσον προηγηθεί μια εξελιγμένη εξέταση, που λέγεται πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, διαχωρίζεται ποιοι είναι οι καρκίνοι που θα επηρεάσουν (ή όχι) τον ασθενή και έτσι ο γιατρός αποφασίζει τελικά αν είναι απαραίτητη η βιοψία προστάτη ή όχι.

Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Εταιρείας υπολογίζουν πως  με τη χρήση της πολυπαραμετρικής τομογραφίας μπορεί να μειωθούν κατά 10% οι αχρείαστες διαγνώσεις και κατά 30% οι αχρείαστες βιοψίες προστάτη. Ωστόσο, συμπληρώνουν πως η πιθανότητα υπερδιάγνωσης στον καρκίνο του προστάτη φτάνει το 40%.

Τέλος, Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ουρολογίας συνιστά να αποφεύγεται η χορήγηση θεραπείας σε ασθενείς που έχουν όγκους χαμηλού κινδύνου και να τους δίδεται η επιλογή της ενεργητικής παρακολούθησης, δηλαδή των τακτικών εξετάσεων για να εξακριβώνεται σε βάθος χρόνου αν ο όγκος εξελίσσεται ή παραμένει στάσιμος.

therapies.gr

Απάντηση