ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Πάρκινσον: Γιατί οι επιστήμονες εστιάζουν στην εντερική λειτουργία;

Πάρκινσον: Γιατί οι επιστήμονες εστιάζουν στην εντερική λειτουργία;

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η γνωστή εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που αφορά εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο. Είναι πιο συχνή στην τρίτη ηλικία, καθώς η συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία αλλά υπάρχουν και νεανικές μορφές της νόσου που εμφανίζονται αρκετά νωρίτερα. Η νόσος του Πάρκινσον καταστρέφει σταδιακά τον εγκεφαλικό ιστό, ιδίως τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια την εκδήλωση κινητικών και άλλων προβλημάτων. Το τρέμουλο των χεριών είναι άλλωστε ίσως το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου.
Όσον αφορά τα αίτια που προκαλούν το Πάρκινσον, υπάρχει μια σειρά ερευνών που τα συνδέουν με το έντερο και όχι αποκλειστικά με τον εγκέφαλο. Αυτές οι μελέτες ενισχύονται και από μια νέα έρευνα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neuron».

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Τεντ Ντόσον, διαπίστωσαν ότι η νόσος μπορεί να πυροδοτηθεί (σε πειραματόζωα) από τη δημιουργία της τοξικής πρωτεΐνης άλφα-συνουκλεΐνη στο έντερο τους. Η πρωτεΐνη αυτή είναι πολύ γνωστή στους ειδικούς καθώς είναι ενδεικτική στον εγκέφαλο των ασθενών με Πάρκινσον, η οποία  σχηματίζεται στο έντερο και ταξιδεύει έως τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστικού νεύρου.

«Έχουμε πλέον τις πρώτες πειραματικές ενδείξεις ότι η νόσος Πάρκινσον μπορεί να ξεκινήσει στο έντερο και να ανέβει στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου», δήλωσε ο δρ Ντόσον.

Με βάση τα νεότερα δεδομένα, οι ερευνητές δήλωσαν πως θα διερευνήσουν νέους δρόμους για τη διαχείριση των συμπτωμάτων καθώς σήμερα θεραπεία δεν υπάρχει. Χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου είναι η ύπαρξη συσσωματώσεων της άλφα-συνουκλεΐνης σε ανώμαλη μορφή. Με δεδομένο ότι ο εγκέφαλος και το έντερο επικοινωνούν συνεχώς, οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και μερικά χρόνια (τουλάχιστον από το 2003) την αιτία της νόσου και στο έντερο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως χρειάστηκε περίπου ένα μήνας για να εξαπλωθεί η τοξική πρωτεΐνη από το έντερο μέχρι τη βάση του εγκεφάλου, μετά από άλλους δύο μήνες είχε εξαπλωθεί σε πολλές εγκεφαλικές περιοχές (μεταξύ των οποίων η αμυγδαλή) και σε επτά μήνες είχε πλέον διεισδύσει σε ζωτικές περιοχές όπως ο ιππόκαμπος. Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκε επίσης σημαντική απώλεια νευρώνων παραγωγής ντοπαμίνης με αποτέλεσμα τα τρωκτικά να εμφανίσουν κάποια από τα τυπικά συμπτώματα του Πάρκινσον.

Τα ευρήματα αφορούν κλινικές δοκιμές στο εργαστήριο και δεν είναι σίγουρο πως έχουν ισχύ στους ανθρώπους, κάτι που μένει να εξακριβωθεί στο άμεσα μέλλον. Οι ερευνητές τόνισαν πως θα συνεχίσουν να ψάχνουν απαντήσεις στα ερωτήματα τους, καθώς μερικοί άνθρωποι έχουν συσσωματώσεις της τοξικής πρωτεΐνης στον εγκέφαλο τους, παρόλα αυτά δεν εκδηλώθηκε η νόσος του Πάρκινσον.

Απάντηση