OIKONOMIKAΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αναδρομικά 2019: Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Μετά την άνοιξη του 2020 οι συνταξιούχοι θα μάθουν αν δικαιούνται αναδρομικά και πόσα από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 σε κύριες, επικουρικές και δώρα που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές.

Το δικαστικό και δημοσιονομικό θρίλερ των παλαιών αναδρομικών, που κρατά σε αγωνία 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, μπαίνει στην τελική ευθεία μετά την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΣτΕ να οδηγήσει το μείζον θέμα σε πιλοτική δίκη.

Η μητέρα των μαχών θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έπειτα από σχετική αίτηση του ΕΦΚΑ, ο οποίος επιχειρεί να ξεκαθαρίσει σωρευτικά όλα τα παράθυρα των διεκδικήσεων από 1/1/2013 έως 31/12/2018. Στο μικροσκόπιο των δικαστών του ΣτΕ μπαίνει και το… περίφημο 10μηνο, που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας το 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το 2016.

Τα αναδρομικά που θα κριθούν το 2020 στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ αφορούν όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή τους συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΟΓΑ. Αφορούν κύριες και επικουρικές όπως επίσης και τα δώρα που δίδονταν έως το 2012 και το κόστος τους είναι περίπου 4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το χρονοδιάγραμμα
Η αίτηση του ΕΦΚΑ θα μπει για συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ την νέα χρονιά και δεν αποκλείεται μέσα στο 2020 να έχει κριθεί οριστικά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν αποκλείεται η Ολομέλεια να συνεδριάσει τις πρώτες μέρες του Μαρτίου για την συζήτηση της επίμαχης υπόθεσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διασκέψεις του Δικαστηρίου και η έκδοση της απόφασης.

Δικαστικές πηγές λένε στο «Εθνος» ότι η απόφαση που ελήφθη για την πιλοτική δίκη ήταν αναγκαία για την ασφάλεια του Δικαίου, καθώς δεν μπορεί να υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων, αλλά και για να γνωρίζει η Διοίκηση πόσα είναι τα οφειλόμενα προς τους συνταξιούχους με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ, (σ.σ εκείνη του 2015 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές αλλά και την πρόσφατη του 2019, που έκρινε συνταγματικό τον επανυπολογισμό, όπως προβλέφθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου).

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ

Απάντηση