ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

O Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μπουρούντι της Αφρικής, κ. Γιώργος Κουκούλης στον AVENA “όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα”.

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 στην ενημερωτική εκπομπή “Πρωινές ματιές” με τον Στέλιο Κουρνιάκο και τον Τάσο Καμπάνη ήταν καλεσμένος ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μπουρούντι της Αφρικής, κ. Γιώργος Κουκούλης.

Παρά το μικρό μέγεθος της χώρας (έκταση ίση περίπου με την Πελοπόννησο) είναι πάρα πολύ πυκνοκατοικημένη και ο πληθυσμός της είναι περίπου όσο της Ελλάδας. Στην χώρα αυτή πριν αρκετά χρόνια κατοικούσαν  1500 Έλληνες.Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 30. Η ελληνική κοινότητα και ο μητροπολίτης  Ινοκέντιος επιτελούν το σημαντικότερο έργο για τους Έλληνες.

Οι περισσότεροι ασχολούνταν με το γενικό εμπόριο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό από τους ντόπιους και γι’ αυτόν τον λόγο έκλεισαν και επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα.

Κατά 90% πρόκειται για γεωργική χώρα. Το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν είναι ο καφές και μετά ακολουθούν το τσάι, το βαμβάκι, τα διάφορα ορυκτά.

Το μεταναστευτικό ρεύμα προς και από το Μπουρούντι είναι μικρό. Τα μεταναστευτικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα στεναχωρούν και ανησυχούν τους Έλληνες εκεί, γι’ αυτόν τον λόγο ο καθένας από όποια θέση κι αν βρίσκεται προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα και να είναι χρήσιμος.

Εντύπωση προκαλεί, ότι ποτέ δεν έχει επισκεφθεί το Μπουρούντι επίσημος Έλληνας εκπρόσωπος.

Κατά τα λεγόμενα του κ. Κουκούλη, ο πρώτος Έλληνας είχε βρεθεί εκεί το 1922 και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο περισσότεροι νησιώτες μετακόμισαν εκεί, αν και οι δυσκολίες και οι συνθήκες δεν ήταν καλές, αφού δε υπήρχαν νοσοκομεία και δρόμοι, παρέμειναν. Άλλωστε,  “είμαστε παντού” όπως λέει και ο ίδιος χαριτολογώντας.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τους ανησυχούν, ελπίζουν, όμως, πως όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Περισσότερα δείτε στο βίντεο:

Απάντηση