ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μάκης Βορίδης: Το λέω καθαρά και δυνατά, θα βάλω τις ασφαλιστικές εταιρίες στις γεωργικές ασφαλίσεις!

Με καθαρό και δυνατό τρόπο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα μπουν στην ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής.

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης μιλώντας στο συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επεσήμανε τις σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας με την ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Όσο αφορά τις αποζημιώσεις, ο υπουργός υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι κακή, γιατί ο ΕΛΓΑ “μπαίνει μέσα” 50-60 εκατ. το χρόνο. “Αν συνεχιστεί αυτό, σε 2 – 3 χρόνια θα είμαστε όλοι εδώ μαζί αγκαλιασμένοι να κλαίμε τον ΕΛΓΑ που πέθανε στα χέρια μας” είπε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι η βελτίωση του μηχανισμού των αποζημιώσεων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο. “Είμαι σίγουρος ότι θα έχω γκρίνια, γιατί κάθε μεταρρύθμιση έχει γκρίνια. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι όταν τελειώσουμε, οι παραγωγοί μας θα είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι” αναγνώρισε ο κ. Βορίδης.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι θα προσπαθήσει να εμπλέξει και την ιδιωτική ασφάλιση στο κομμάτι των γεωργικών ασφαλίσεων. “Το λέω δυνατά, το λέω καθαρά για να μη γκρινιάζει κανένας”, είπε. Αποκάλυψε επίσης, ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από δύο μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, μία γερμανική και μία γαλλική -η οποία είναι συνεταιριστική–, εξειδικευμένες στον κλάδο των γεωργικών ασφαλίσεων, αλλά και από ελληνικές. Μάλιστα τόνισε ότι στη Γαλλία, οι ασφαλισμένοι γίνονται αυτομάτως μέτοχοι της εταιρίας. “Με το που αποκτάς γεωργική ασφάλιση αποκτάς και μετοχή” είπε ενώ απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά τόνισε ότι “αυτό λέγεται λαϊκός καπιταλισμός και είναι καλό”.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το νέο σύστημα θα καλύπτει ασφαλιστικά τους αγρότες, ωστόσο θα ζητάει από τους παραγωγούς να κάνουν τη δουλειά τους για την προστασία τους από τους κινδύνους. “Ο ΕΛΓΑ δεν είναι μηχανισμός κοινωνικής αλληλεγγύης, οφείλει να είναι ένας δίκαιος και αποτελεσματικός οργανισμός αποζημιώσεων για όλους τους αγρότες”, κατέληξε.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Βορίδη:

Πηγή video: ΎπαιθροςTV

Απάντηση