ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΕΛΛΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γ. Καρασμάνης: Να εξοφληθούν άμεσα οι τευτλοκαλλιεργητές για την περυσινή χρονιά.

Γ. Καρασμάνης: Να εξοφληθούν άμεσα οι τευτλοκαλλιεργητές για την περυσινή χρονιά.

Μετά από επικοινωνία που είχε ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, με τους τευτλοπαραγωγούς οι οποίοι του εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό που υφίστανται από την κυβέρνηση, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση – έκκληση:​

«Ένα μόλις βήμα πριν την πλήρη απαξίωση, διάλυση και αφανισμό έχει οδηγήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την άλλοτε κραταιά Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), τείνοντας να εξαφανίσει την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας, που άλλοτε αποτελούσε δυναμικό πυλώνα της αγροτικής μας παραγωγής.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τους τραγικούς, ολέθριους και συνάμα τραγελαφικούς χειρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που τα τελευταία 4,5 χρόνια :

·        Έκανε αλλεπάλληλες (5) αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, αποκαλύπτοντας έναν επιεικώς απαράδεκτο ερασιτεχνισμό.

·        Επέδειξε πλήρη ανικανότητα στην ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή, για την εξαγορά και την εξυγίανση της βιομηχανίας.

·        Την ενέταξε στον πτωχευτικό κώδικα.

·        Της έκλεισε την στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού.

·         Άφηνε συνεχώς απλήρωτους τους τευτλοπαραγωγούς, αναγκάζοντάς τους τα τελευταία χρόνια να κάνουν «μαύρες» Γιορτές και «μαύρα» Χριστούγεννα.

·        Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τις συνδεδεμένες με την τευτλοκαλλιέργεια ενισχύσεις, που υιοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, επί υπουργίας μου στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος ανάκτησής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και ακύρωσης των προγραμμάτων απονιτροποίησης.

·   Δεν υπέγραψε μέχρι σήμερα τις συμβάσεις καλλιέργειας του 2019 μεταξύ τευτλοκαλλιεργητών και ΕΒΖ, παρά το γεγονός ότι τους προέτρεψε να καλλιεργήσουν με κίνδυνο μάλιστα να χάσουν και τη φετινή παραγωγή τους.

·        Άφησε απλήρωτους τους μόνιμους εργαζόμενους στην ΕΒΖ (για το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2018 – Μάιος 2019 τους οφείλονται δεδουλευμένα άνω των 2 εκατ. ευρώ), ενώ προχώρησε σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Σήμερα τα εργοστάσια της ΕΒΖ βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, δίχως συντήρηση του εξοπλισμού τους και καμία παραγωγική δραστηριότητα, ενώ οι εκτάσεις με καλλιέργεια τεύτλων στη χώρα μας μειώθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά 85% !

Ενόψει του διαφαινόμενου «λουκέτου» της άλλοτε ναυαρχίδας των ελληνικών αγροτικών βιομηχανιών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ας κάνει τουλάχιστον ένα τελευταίο βήμα πριν την αποχώρησή της από την εξουσία : ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΔΕΙΑ 2018.

Δεν πρόκειται να εξιλεωθεί για τα όσα δεινά επέφερε στην αγροτική μας οικονομία, αλλά τουλάχιστον ας δείξει για τελευταία φορά ότι, μπορεί να αντιληφθεί τους κόπους που κατέβαλαν οι τευτλοκαλλιεργητές μας την περυσινή χρονιά».

Απάντηση