ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Προς κατάργηση ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

Καϊλιανης Βασίλειος Τεχνολόγος Γεωπόνος.

Τροπολογία για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί πρόκειται να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν κατάφερε να επιφέρει τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η τροπολογία θα τεθεί σε ψηφοφορία πριν από το τέλος του έτους.

«Επεξεργαζόμαστε τη σχετική ρύθμιση με βάση τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει [με τους δανειστές], να βρούμε ένα ισοδύναμο για να αντικαταστήσουμε τα φορολογικά έσοδα από το κρασί», σημείωσε ο υπουργός.

Στην προσπάθεια αύξησης του δημοσίου εισοδήματος στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε το 2016 φόρο κατανάλωσης στο κρασί, γεγονός που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

Ωστόσο, η απόφαση αποδείχθηκε ότι ήταν ένα παίγνιο αρνητικού αθροίσματος για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τα δημόσια έσοδα δεν αυξήθηκαν και παράλληλα η άνθιση της μαύρης αγοράς έπληξε σοβαρά τον αμπελουργικό τομέα της χώρας.

Συγκεκριμένα, από τα προϋπολογισθέντα ποσά ύψους 60 εκατ. ευρώ, συγκεντρώθηκαν μόνο 14 εκατ. ευρώ.

«Υποστηρίξαμε από την αρχή τα επιχειρήματα που τόνιζαν, ότι πρέπει σταματήσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης», δήλωσε στη EURACTIV ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρασιού (CEEV), Δρ. Ignacio Sánchez Recarte.
Ανέφερε, ακόμη, ότι ο εν λόγω φόρος δημιούργησε τεράστιο διοικητικό βάρος, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η παράνομη διανομή οίνου ανήλθε σε 70%. Επιπλέον, είναι ορατή η κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων νόμιμων οινοποιείων, με συνολικά 40% μείωση του κύκλου εργασιών σε σύγκριση με το 2015 και κατά 25% από το 2016.

Η επιβολή φόρων στα οινοπνευματώδη ποτά αποτελεί έναν άλλο τρόπο μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ συστήνουν τη χρήση των φόρων ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των βλαβών που προκαλούνται από το οινόπνευμα.

Ωστόσο, η βιομηχανία ποτών δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή. Αντιθέτως, προειδοποιεί ότι στο παρελθόν η φορολογία των οινοπνευματωδών ποτών δεν είχε θετική επίδραση στην οικονομία και την κατανάλωση.

Η εταιρεία SpiritsEurope, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών, ανέφερε πρόσφατα την Ελλάδα ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της υπόθεσης.

Όπως δήλωσε στη EURACTIV: «Την περίοδο 2009-2010, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αλκοόλ αυξήθηκε κατά 125%, αλλά τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν στα 272 εκατομμύρια ευρώ το 2015 από 289 εκατομμύρια ευρώ το 2009. Συνολικά, το αποτέλεσμα των αυξημένων φόρων ήταν η μείωση των εσόδων και η απότομη άνθιση του παράνομου εμπορίου, ιδίως από τη Βουλγαρία».

 

 

ΠΗΓΗ: EURACTIV.EU

Απάντηση