ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εναρμονισμένες προδιαγραφές για τη σήμανση αλλεργιογόνων ζητά η βιομηχανία τροφίμων

Καϊλιανης Βασίλειος Τεχνολόγος Γεωπόνος
Την κατάρτιση ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τη σήμανση αλλεργιογόνων ουσιών στα προϊόντα ζήτησαν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί τροφίμων και ποτών από την Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί αναγκαίο βήμα για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς.

Η ΕΕ διαθέτει αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο αναφορικά με τις ετικέτες σήμανσης των αλλεργιογόνων ως συστατικά στα τρόφιμα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας τροφίμων για την πρόληψη της μόλυνσης, οι κατασκευαστές σπάνια εγγυώνται ότι τα προϊόντα τους είναι εντελώς απαλλαγμένα από ίχνη ανεπιθύμητων αλλεργιογόνων ουσιών.

Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την αβεβαιότητα, χρησιμοποιούν την ετικέτα για την προφύλαξη ενάντια στα αλλεργιογόνα (PAL). Η εν λόγω ετικέτα έχει τη μορφή προειδοποίησης σχετικά με τη συσκευασία του προϊόντος που μπορεί να περιέχει ίχνη συγκεκριμένων αλλεργιογόνων, ακόμη και αν δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συστατικών.

Από την πλευρά της, η FoodDrinkEurope προειδοποίησε ότι η απουσία πανευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με την PAL απειλεί την αξιοπιστία του συστήματος προς τους καταναλωτές, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους ασθενείς που πάσχουν από αλλεργίες και υπονομεύοντας την ενιαία αγορά.

Κανένα ποσοτικό κριτήριο

Επί του παρόντος, η ΕΕ δεν διαθέτει ποσοτικά κριτήρια για τη σήμανση των αλλεργιογόνων ουσιών σε τρόφιμα ή ποτά, πράγμα που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να διενεργούν τη δική τους εκτίμηση κινδύνου.

Η FoodDrinkEurope ανέφερε στη EURACTIV ότι οι πάσχοντες από αλλεργίες πιστεύουν ότι μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια ορισμένα προϊόντα, που στην πραγματικότητα ενδέχεται να αποτελούν απειλή.

Σε πρόσφατο έγγραφό της, η οργάνωση κάλεσε την Επιτροπή να παράσχει ένα εναρμονισμένο πλαίσιο για τη σήμανση των πληροφοριών για τα αλλεργιογόνα, χρησιμοποιώντας σαφείς, τυποποιημένους και εύκολα μεταφρασμένους όρους. Τόνισε, επίσης, ότι η διαδικασία PAL πρέπει να είναι αυστηρά επιστημονική.

«Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα έχουν υποβληθεί σε εκτίμηση κινδύνου και ότι η παρουσία ή η απουσία PAL είναι συνέπεια αυτής της διαδικασίας», κατέληξε η FoodDrinkEurope.

Επιπλέον, η έλλειψη ηγετικής θέσης της ΕΕ στο θέμα αυτό προκάλεσε κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, καθώς τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να αναπτύξουν τα δικά τους κριτήρια και πρακτικές σήμανσης.

Περίπου το 90% του κύκλου εργασιών της ΕΕ στον κλάδο των τροφίμων και ποτών παράγεται εντός της ενιαίας αγοράς, έτσι οι διαφορετικές πρακτικές σήμανσης μεταξύ των κρατών μελών επιφέρουν σημαντικά εμπόδια στο ενδοκοινοτικό εμπόριο.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Απάντηση