Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»

Για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την προσφυγική κρίση:

Το προσφυγικό δεν θα πρέπει να συνδέεται με το θέμα της τρομοκρατίας και όσοι το κάνουν αυτό είναι τουλάχιστον επικίνδυνοι. Θα πρέπει να θυμηθούμε όλοι μας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς είναι αυτοί που κατά χιλιάδες πήγαν και πολέμησαν στη Συρία τα προηγούμενα χρόνια και επέστρεψαν. Και είδαμε ότι τα η συζήτηση στράφηκε περισσότερο στο αν πέρασαν από την Ελλάδα για να επιστρέψουν στις χώρες τους ή όχι. Αυτοί που προέβησαν σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες είναι άνθρωποι που ζούσαν στα γκέτο λόγω της οικονομικής ανέχειας και συνδέθηκαν με τον φονταμενταλισμό.

Θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στη ρητορική και στην άσκηση πολιτικής όσον αφορά ζητήματα ανθρωπισμού και εθνικού συμφέροντος. Ούτε το ένα ούτε το άλλο άκρο. «Παν μέτρον άριστον», έλεγαν οι αρχαίοι και θα πρέπει να το υιοθετήσουμε.

Για το αν υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα μας, να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ιμπεριαλιστική δύναμη, δεν πήγε στη Συρία όπως προέτρεπε ο κ. Βενιζέλος κάποτε. Οι τρομοκράτες αναζητούν σημεία συμβολισμού και επικοινωνιακού χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση έγινε εκεί που έγινε.

Για το αν λύθηκε η «παρεξήγηση» με τον κ. Τόσκα:

Δε υπήρξε ποτέ παρεξήγηση. Άκουσα όλες τις δηλώσεις του κ. Τόσκα. Είναι ένα θέμα που αδίκως διογκώθηκε από ορισμένα ΜΜΕ και ειδικά από τη Ν.Δ, η οποία παίρνει ό,τι ακούει και το διαστρεβλώνει.

 

Για το θέμα με τον κ. Μουζάλα:

 

Για το θέμα με τον κ. Μουζάλα, είμαστε σαφείς. Δεν έχει την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Θεωρούμε ότι πρέπει να επιδείξει τη στοιχειώδη ευθιξία και να παραιτηθεί. Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι ότι ένας Υπουργός της Ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Και ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – πρέπει να το αναγνωρίσουμε – αντέδρασε άμεσα για να βάλει ένα φρένο στις επιδιώξεις των βόρειων γειτόνων μας καθώς και άλλων εντός και εκτός οι οποίοι νομίζουν ότι κοιμόμαστε για το θέμα του ονόματος. Ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον κ. Μουζάλα να δείξει στοιχειώδη ευθιξία. Το θέμα έχει δρομολογηθεί να συζητηθεί μετά από τη μεγάλη προ ημερησίας συζήτηση για τη διαφθορά που θα γίνει την επόμενη Τρίτη.

 

Για την κατάσταση στην Ειδομένη:

 

Δεν υπάρχει κρατική δομή στην Ειδομένη, ούτε ήταν απόφαση του κράτους να υπάρξουν δομές εκεί. Επειδή ακούγονται διάφορα, πράγματι το κράτος θα πρέπει να δράσει γρήγορα λαμβάνοντας υπόψη του την ψυχολογία του όχλου, γιατί οι δυστυχείς άνθρωποι που έκαναν ένα τέτοιο ταξίδι προκειμένου να φτάσουν σε άλλες χώρες, βλέποντας κλειστά τα σύνορα και ζουν σ’ αυτές τις συνθήκες, κάποια στιγμή δεν θα αντέξουν και ενδεχομένως δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.

 

Κατά την άποψή μου υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάστασης: ο ένας είναι αυτός που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Κάνει έναν μεγάλο αγώνα με την πειθώ προκειμένου οι πρόσφυγες να πάνε στις δομές που έχει δημιουργήσει το κράτος και να ακολουθήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης και να φύγουν για τον τόπο προορισμού τους και ο δεύτερος τρόπος είναι με τη βία, που είναι πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη. Αν υπάρχει τρίτος τρόπος να μας τον πουν και να τον ακούσουμε, αλλά δεν τον βλέπω. Αυτοί που λένε ότι «δεν υπάρχει κράτος και να τους πάρετε από εκεί», να μας πουν τον τρόπο: θέλουν βία, όπως έπραξαν οι φασίστες στα Σκόπια που ρίχνανε χημικά και ξυλοκοπούσαν αδιακρίτως μανάδες και παιδάκια; Δεν μπορεί αδιακρίτως να χρησιμοποιήσεις άσκηση βίας. Θα πρέπει βεβαίως να υπάρχει ο έλεγχος του κράτους ώστε αν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα.

 

Για την αξιολόγηση και τη στάση του ΔΝΤ:

 

Υπάρχει πράγματι μια διαφωνία με το ΔΝΤ και η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει επειδή αυτό προβάλλει προσκόμματα, και όχι λόγω της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις όπου χρειάζεται για να απαλύνεται ο πόνος των κοινωνικών στρωμάτων τα οποία αντιμετωπίστηκαν βάναυσα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Παρατηρούμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών στις εκτιμήσεις του για το 2015 μιλά για πρωτογενές πλεόνασμα 0.2% του ΑΕΠ – οι ακριβείς ανακοινώσεις αναμένονται στις 21 Απριλίου από την ΕΛΣΤΑΤ – και από την άλλη έχουμε το ΔΝΤ να επιμένει πως έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% χωρίς καν μάλιστα να παρουσιάζει σχετικά στοιχεία. Εκείνο που προέχει είναι να κλείσει η αξιολόγηση.

Απάντηση