Παραπέμπονται τέσσερις για το κολυμβητήριο Βέροιας

Τέσσερα άτομα παραπέμπτονται να δικαστούν για την υπόθεση του κολυμβητηρίου Βέροιας, έργο που ουδέποτε εκτελέστηκε και η πρόοδος του περιορίστηκε σε μια τεράστια λακούβα, δίπλα στο ΔΑΚ Βέροιας, στο Μακροχώρι.

Σύμφωνα με το www.voria.gr, ο εισαγγελέας προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να δικαστούν τέσσερις κατηγορούμενοι σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την κατηγορία της υπερκοστολόγησης έργου κατασκευής του κλειστού κολυμβητηρίου Βέροιας.
Οι κατηγορούμενοι θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για απιστία και απόπειρα απάτης, που προκάλεσαν οικονομική ζημιά περίπου 200.000 ευρώ στο δήμο Βέροιας.

Ο εισαγγελέας έκρινε ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες κατά του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα Προϊσταμένου του έργου, του αντιδημάρχου Τεχνικού και Πολεοδομίας, της νόμιμης εκπροσώπου κατασκευαστικής εταιρίας και του πατέρας της -ιδιοκτήτη της ίδιας εταιρείας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο:

Στις 16 Ιουνίου 2004 διενεργήθηκε από το Δήμο Βέροιας διαγωνισμός με ανοικτή διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Βέροιας», συνολικού προϋπολογισμού 5.285.000 ευρώ. Το έργο ανέλαβε η κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τη Χαλκίδα και η σχετική εργολαβική σύμβαση υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2005.

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρονται τα εξής: Ο πρώτος κατηγορούμενος, με εντολή του συγκατηγορουμένου αντιδημάρχου, τροποποίησε το προβλεπόμενο από την Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων (ΕΣΥ) πρόγραμμα Πληρωμών, καταρτίζοντας από κοινού με τον ανάδοχο νέο, χωρίς αυτό να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπλέον, υπερκοστολογήθηκαν οι αρχικές εργασίες για την κατασκευή του έργου.

Το τροποποιημένο πρόγραμμα πληρωμών ανακλήθηκε αργότερα με απόφαση του Δημάρχου Βέροιας. Στη συνέχεια η εκπρόσωπος της αναδόχου έχοντας στα χέρια της τους λογαριασμούς, τους υπέβαλε για πληρωμή, παριστάνοντας εν γνώσεις της ψευδώς ότι οι αναφερόμενες σ’ αυτούς εργασίες είχαν εκτελεστεί από την ίδια, ενώ ο Δήμος Βέροιας ανακάλεσε το τροποποιημένο πρόγραμμα πληρωμών.

Η ανάδοχος εταιρεία είχε εκχωρήσει τις απαιτήσεις της από τους λογαριασμούς του έργου, σε τράπεζες, και υπέβαλε αίτηση θεραπείας ενώπιον του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, η οποία απορρίφθηκε ενώ κατά της απορριπτικής απόφασης άσκησε ενώπιον του Διοικητικού  Εφετείου Θεσσαλονίκης προσφυγή, η οποία απορρίφθηκε. Ακολούθως άσκησε αναίρεση ενώπιον του ΣΤΕ, η οποία εκκρεμεί.
Στις 26 Ιανουαρίου 2012, η δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη υπέβαλε μήνυση, και ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας ποινική δίωξη σε βάρος των παραπάνω κατηγορουμένων για απιστία και απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση, όπως επίσης και για ηθική αυτουργία στις προηγούμενες πράξεις, κατά περίπτωση.

Με πληροφορίες από το voria.gr

Απάντηση