Ο Καρανίκας έβαλε σακάκι και γυρίζει Κολωνάκι

Η μετάλλαξη του συμβούλου του πρωθυπουργού που εγκατέλειψε τις μπάρες των μπαρ και επισκέπτεται τα in στέκια της πλατείας και του Συντάγματος – Ηθελε selfie με την Αντζελίνα και του πήραν το κινητό

Μεσημέρι Σαββάτου σε κομψό μπαρ-εστιατόριο του Κολωνακίου. Ο κοσμοπολίτικος αέρας που αποπνέει με το σκουρόχρωμο ντιζαϊνάτο εσωτερικό, τους περιμετρικούς καθρέφτες και την προσεγμένη μπάρα το έχουν κατατάξει ανάμεσα στα αγαπημένα και σικ στέκια της νέας επιχειρηματικής ελίτ και της μοντέρνας καλλιτεχνικής αφρόκρεμας του αθηναϊκού κέντρου.
Οι φινετσάτοι πελάτες του μπορούν να απολαύσουν στον χώρο του έναν αρωματικό καφέ συνοδευόμενο από bagels με καπνιστό σολομό και γαλλική μπαγκέτα με προσούτο όταν δεν τέρπονται γαστριμαργικά από πιατέλες με κυδώνια, γυαλιστερές και καραβίδες.

Η είσοδος στο εστιατόριο μιας παρέας τεσσάρων ανδρών κάνει ορισμένους από τους θαμώνες να διακόψουν ξαφνικά τη συζήτησή τους ενώ απολαμβάνουν τα εδέσματα του «Οyster bar». Το βλέμμα τους πέφτει σε έναν μεσήλικα άνδρα με νεανίζον προφίλ και κομψή εμφάνιση, ο οποίος έχει επιλέξει για τη μεσημεριανή του εξόρμηση στο Κολωνάκι ένα γκρι σακάκι, πουκάμισο, σκούρο μπλουτζίν και μαύρα παπούτσια με λευκή χοντρή σόλα.

 Οι εποχές που ο Νίκος Καρανίκας ήταν χύμα και τα έδινε όλα στα μπαρ πέρασαν ανεπιστρεπτί. Τώρα ως σύμβουλος του πρωθυπουργού υιοθετεί πλέον πιο σοβαρό στυλ

«Αυτός είναι!», ψιθυρίζει στον άνδρα της μία κυρία που περνά μπροστά από το μπαρ με το μωρό τους στο καροτσάκι. Ωστόσο εκείνος δεν φαίνεται να ενστερνίζεται τον ενθουσιασμό της ανακάλυψής της, δείχνοντας κάποιο εκνευρισμό. Μια άλλη γυναίκα, εμφορούμενη από παρόμοια κατάπληξη, πλησιάζει τον καλοντυμένο κύριο και του ψιθυρίζει ευγενικά κάτι. Το σίγουρο είναι ότι ο νεοαφιχθείς άνδρας δεν περνάει απαρατήρητος.

Το πρόσωπο-επίκεντρο της προσοχής στην καρδιά του Κολωνακίου, ωστόσο, δεν είναι κάποιος γνωστός ηθοποιός ή δημοφιλής τραγουδιστής, αλλά ο νέος συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας! Αν το «ουάου!» δεν είχε πολυχρησιμοποιηθεί για τον ποζάτο καθωσπρεπισμό άλλων κομματικοποιημένων μετριοτήτων, είναι βέβαιο ότι θα επαναλαμβανόταν και στην περίπτωσή του ως κριτική ιαχή για το ενδυματολογικό ύφος που επιδιώκει να προβληθεί ως άλλοθι κύρους ενός κρατικοδίαιτου διορισμού. Μόνο που ο 46χρονος σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά μοιάζει να ενσωματώνει δομικά και λειτουργικά ένα ατσαλάκωτο νέο στυλ. Αντίθετα, συνεχίζει να δείχνει ότι σέρνει ξοπίσω του την παλαιόθεν δική του στερεοτυπικά ακτιβιστική εμφάνιση, η οποία χρειάζεται πλέον να «ξεπλυθεί» χάριν της ανάληψης των νέων καθηκόντων του. Πιθανόν πολύ «σοβαρότερων» από εκείνα στα οποία αναλωνόταν πριν από μερικά χρόνια, όταν ο ίδιος κολλούσε στις τζαμαρίες των τραπεζών αφίσες με το σύνθημα «Προσοχή, τοκογλύφος!». Προφανώς οι καινούριες αρμοδιότητές του τού επιβάλλουν και εντυπωσιακότερη στολή υπηρεσίας. Ειδάλλως, όπως διερωτώνται αρκετοί σύντροφοί του, γιατί να φορέσει κοστούμι αν η σύσταση της αλευρόκολλας παρέμενε αναλλοίωτη στον χρόνο;

Θύμα κάποιας περίπλοκης στυλιστικής πλεκτάνης ή επιθυμία συγκάλυψης μιας παρελθούσας ενδυματολογικής προσέγγισης, όπως και να ’χει, πάντως, ο κ. Καρανίκας απέχει πλέον παρασάγγας εμφανισιακά από το πρόσωπο που αποτυπώνεται σε παλαιότερες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στον Τύπο. Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό με το κοντινό χθες είναι η φουντωμένη κόμη του και οι απεριποίητες φαβορίτες του. Κατά τα άλλα, τίποτε πια δεν θυμίζει τον άνθρωπο που διασκέδαζε ή έβαζε σφηνάκια δουλεύοντας ως μπάρμαν στα εναλλακτικά μπαρ της Θεσσαλονίκης, φορώντας εξίσου μη συμβατικά φτηνά εφηβικά μακό μπλουζάκια, αντικατοπτρίζοντας εύγλωττα ότι το στυλ είναι το ντύσιμο των σκέψεων. Εκτός πια κι αν οι τελευταίες εμφανίσεις του αποτελούν ένα φιγουρατζίδικο καταφύγιο για άτεχνες καρικατούρες της πολιτικής δράσης.

Η πανοπλία του… συριζογαμπρού

Ωστόσο ο νεοπροσληφθείς πρωθυπουργικός σύμβουλος μετέβαλε τις ενδυματολογικές συνήθειες και τις υφολογικές προσεγγίσεις του μόλις πέρασε επισήμως την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Υιοθέτησε ταχύτατα την καλλωπισμένη εικόνα εκείνου που προσπαθεί να δείξει διαφορετικός από ό,τι πραγματικά είναι και ταυτόχρονα θέλει να τραβήξει την προσοχή του κοινού με την επίδειξη της καινούριας του φορεσιάς. Αναπόφευκτα, μάλλον επιδιώκει επιδερμικά να μετατραπεί σε έναν κουστουμαρισμένο δήθεν μετα-γιάπη, ο οποίος συχνάζει αρωματοψεκασμένος και λαϊφσταϊλοποζάτος σε κοσμικά στέκια. Παρ’ όλα αυτά μερικές καθοριστικές λεπτομέρειες δεν μπορούν να συντονιστούν με την επιζητούμενη εικόνα. Οπως εκείνο το κακόγουστο choker που κρέμεται στον λαιμό του, το οποίο ως αξεσουάρ, όσο κι αν και δεν αντιστέκεται δραματικά στο υπόλοιπο υποκριτικό σύνολο, υπενθυμίζει ότι η εφήμερη πανοπλία του «κλαρινογαμπρού» δεν αρκεί για να μετατρέψει τη μορφή ενός partygoer στη σιλουέτα ενός wannabe επιχειρηματικού στελέχους. Αν ήταν τόσο εύκολο, με ένα μόνο κλασικό ντιζαϊνάτο σακάκι κάθε διωκόμενος αντιρρησίας συνείδησης θα μεταμφιεζόταν σε φιλόνομο πολίτη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο ατσούμπαλος ράπερ Τζέι Ζ θα μεταμορφωνόταν σε επιτομή της κομψότητας αλά Τζορτζ Κλούνεϊ.

Παρασκευή 11 Μαρτίου

14:30

Φορώντας σακάκι και κρατώντας στο χέρι ένα ακριβό smartphone, αλλά και ένα ακόμη κινητό τηλέφωνο το οποίο χρησιμοποιούν οισυνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Νίκος Καρανίκας εθεάθη στην Καραγεώργη Σερβίας έξω από την Εθνική Τράπεζα

Η ενδυματολογκή μετάλλαξη του περιπτωσιακά ευνοούμενου από την τρέχουσα εξουσία πρώην μπάρμαν Καρανίκα αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και από συντρόφους του στην Κουμουνδούρου, στη νέα του επαγγελματική πρόκληση. Η αλήθεια είναι πως όσο και αν η Πρώτη Φορά Αριστερά κυβέρνηση εξακολουθεί στη δεύτερη θητεία της να αποτάσσεται τις γραβάτες, η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου προϋποθέτει τουλάχιστον ένα ευπρεπέστερο ντύσιμο από εκείνο το μεθυστικά ατημέλητο που ταιριάζει σε όσους σερβίρουν αλκοόλ πίσω από μια μπάρα. Για έναν επιπλέον λόγο, ο κ. Καρανίκας μπορεί να υποστηρίξει την προσαρμογή του σε νέες και ακριβότερες στυλιστικές επιλογές χάρη στη μεγαλύτερη από εκείνη του μπάρμαν αμοιβή και το εξασφαλισμένο εισόδημα που του παρέχει το πόστο του συμβούλου στο Μαξίμου. Εντούτοις δεν είναι μόνο ο σεβαστός σταθερός μισθός που οδηγεί σε γνήσιες ή προσποιητές μεταβολές συμπεριφοράς και αισθητικής από ένα επιταγμένο υπομόχλιο της κυβερνητικής εξουσίας. Είναι και η αυτοπεποίθηση, χωρίς την οποία δεν στηρίζεται ταυτότητα και δίχως ταυτότητα δεν υπάρχει υποψία στυλ. Πράγμα που κρίνεται ότι μάλλον επιβεβαιώνει ο άνθρωπος που ανέλαβε επικουρικό ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό, χωρίς να χάνει την ελπίδα ότι κάποτε θα επαληθευτεί η ατάκα του ότι «η καριέρα είναι χολέρα». Δημοσίως πάντως ο ίδιος αποδεικνύει παραδειγματικά πως τέτοιες οξείες λοιμώξεις απαλύνονται με ένα περιποιημένο ενδυματολογικό συνολάκι.

171 διορισμοί στη Βουλή

Εν των μεταξύ, η πληθώρα διορισμών μετακλητών υπαλλήλων στη λεγόμενη «πρωθυπουργική πτέρυγα» καταρρίπτει κάθε ιστορικό προηγούμενο. Τοποθετήσεις που συνεχίζονται παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες περί του αντιθέτου και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.  Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης, στις γενικές γραμματείες του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης αλλά και στα γραφεία των υπουργών Επικρατείας έχει τοποθετηθεί ολόκληρος κομματικός στρατός. Στα τρία γραφεία έχουν διοριστεί 171 υπάλληλοι (μετακλητοί, ΙΔΟΧ, ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες), με αποτέλεσμα να προκύπτει το ερώτημα πού χωράνε όλοι αυτοί. Τα στοιχεία μάλιστα καταγράφουν την κατάσταση έως και τον περασμένο Δεκέμβριο, που σημαίνει ότι σήμερα ο αριθμός ενδεχομένως να έχει αυξηθεί αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Ιούλιο του 2015 οι υπάλληλοι ήταν 78! Το νούμερο αποτελεί πιθανότατα ρεκόρ, καθώς κατά το παρελθόν οι υπάλληλοι στις συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν ξεπερνούσαν τα 120 άτομα. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2013 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά οι μετακλητοί σε «κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς» ανέρχονταν σε 117. Ωστόσο σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι μετακλητοί στην Προεδρία της Δημοκρατίας.  Επίσης, από στοιχεία που είχε διαβιβάσει στη Βουλή τον Μάιο του 2013 ο τότε υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού υπηρετούσαν 116 υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων και αποσπασμένοι από διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ο καφές στο Σύνταγμα και η Τζολί

Η έξοδος του περασμένου Σαββάτου δεν ήταν η μοναδική στο Κολωνάκι για τον κ. Καρανίκα. Την προηγούμενη ημέρα είχε και θεαθεί πάλι στην περιοχή. Κατέβηκε πεζή μέχρι την Καραγεώργη Σερβίας όπου σταμάτησε έξω από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας για να μιλήσει στο τηλέφωνο. Ηταν και πάλι προσεκτικά ντυμένος, αν και φορούσε το ίδιο παντελόνι και σακάκι με την επομένη, γεγονός από το οποίο συμπεραίνει κάποιος ότι η γκαρνταρόμπα του δεν έχει εμπλουτιστεί τόσο ώστε να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα καθήκοντά του που υπερβαίνουν εκείνα του μπάρμαν. Στα χέρια του κρατούσε ένα ακριβό smartphone, αλλά και ένα ακόμη κινητό τηλέφωνο το οποίο χρησιμοποιούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού για να έχουν απευθείας και ασφαλή επικοινωνία μαζί του. Τα γυαλιά ηλίου συμπλήρωναν την αυτάρεσκη εικόνα του ανθρώπου στο πρόσωπο του οποίου επιχειρείται πλέον ο αμφίθυμος συγκερασμός της αντισυμβατικότητας ενός υποτιθέμενου σκαπανέα της αλλαγής του κόσμου με τον συστημικό εξωραϊσμό ενός κρατικοδίαιτου κυβερνητικού στελέχους. Μετά από μία σύντομη στάση συνέχισε επιβλητικά το σίγουρο περπάτημά του, σαν να εκτελούσε με προσοχή μια επείγουσα παραγγελία, με τελικό προορισμό γνωστό καφέ κοντά στην πλατεία Συντάγματος όπου είχε ραντεβού με άγνωστο άνδρα.  Ο κ. Καρανίκας είναι ίσως ο πιο επώνυμος φαν της Ελένης Μενεγάκη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα tweets που αποκαλύφθηκαν μετά την πρόσληψή του στο Μαξίμου, στα οποία την αποκαλούσε «κούκλα» και «θεά» και την προσκαλούσε στη Θεσσαλονίκη; Ακόμη όμως και ο πιο πιστός οπαδός της «ωραίας Ελένης» της ελληνικής τηλεόρασης θα λύγιζε μπροστά στη θέα της Αντζελίνας Τζολί.

Σάββατο 12 Μαρτίου

12:00

Φορώντας γκρι σακάκι, πουκάμισο, σκούρο μπλουτζίν και μαύρα παπούτσια με λευκή χοντρή σόλα ο κ. Νίκος Καρανίκας εμφανίζεται σε μπαρ-εστιατόριο του Κολωνακίου. Ως φαίνεται η ενδυματολογική μετάλλαξη του συμβούλου του πρωθυπουργού δεν επηρέασε, τουλάχιστον προς το παρόν, την ατημέλητη κουπ των μαλλιών του

Ο 46χρονος σύμβουλος του κ. Αλέξη Τσίπρα υπέκυψε στον πειρασμό να βρεθεί εκ του σύνεγγυς με τη Χολιγουντιανή σταρ και την περασμένη Τετάρτη που μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου -εκεί εξάλλου βρίσκεται το γραφείο του- επιχείρησε να προσεγγίσει τη σύζυγο του Μπραντ Πιτ αλλά και πρέσβειρα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία με αυτή την ιδιότητά της είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ενας δημοσιογράφος απαθανάτισε τον κ. Καρανίκα να προσεγγίζει το Μέγαρο Μαξίμου φορώντας το αγαπημένο του σκούρο μπλουτζίν μαζί με τον κ. Σταύρο Παναγιωτίδη, αρθρογράφο της «Αυγής» και διορισμένο στη Γενική Γραµµατεία Πρωθυπουργού ως προϊστάµενος του Γραφείου Ειδικών Πολιτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καρανίκας επιχείρησε να εισέλθει στο πρωθυπουργικό γραφείο την ώρα που οι φωτορεπόρτερ απαθανάτιζαν τον κ. Τσίπρα και την Αντζελίνα Τζολί στην εθιμοτυπική φωτογραφία στον καναπέ, προκειμένου να την τραβήξει με το κινητό του. Ωστόσο μία υπάλληλος του πρωθυπουργικού γραφείου, φανερά ενοχλημένη από τη ζέση της αριστερής ταπεινοφροσύνης του να τη φωτογραφίσει, τού ζήτησε να εξέλθει για να ξεκινήσει η συζήτηση. Ετσι ο κ. Καρανίκας έχασε την ευκαιρία να τραβήξει μια φωτογραφία με την Αντζελίνα Τζολί, και η τελευταία, όσο κι αν τα μάτια της έχουν δει πολλά, να βιώσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία από την απόπειρα απαθανάτισής της από έναν περιφερόμενο κρατικοδίαιτο στους προθαλάμους της εξουσίας.

Απάντηση