ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ «MEGA

Αν δεν ήταν ο κ. Καμμένος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, οι ΑΝΕΛ πως θα σχολίαζαν τη χθεσινή συμφωνία για το προσφυγικό;

 

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, προφανώς. Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση και στις διαπραγματεύσεις πάντα υπάρχει η έννοια του συμβιβασμού εκ προοιμίου. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η Τουρκία είναι κερδισμένη. Η Τουρκία επειδή πιέζεται ιδιαίτερα με τις διεθνείς συμμαχίες τις οποίες δεν έχει πλέον – βλέπουμε και τις εξελίξεις με τη Ρωσία που πήρε τα περισσότερα στρατεύματά της από τη Συρία, αλλά άφησε κάποια άλλα σε στρατηγικά σημεία – προέβαλε όλες τις διεκδικήσεις, αλλά δεν τη βλέπουμε να κερδίζει. Το θέμα είναι να εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήθηκαν. Αυτό αναμένουμε να το δούμε.

 

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός ένα μεγάλο κομμάτι επιτυχίας πιστώνεται στον κ. Καμμένο, ένα άλλο πολύ μεγάλο στον κ. Μουζάλα. Δεν είναι κρίμα να θέλετε να φύγει ο ένας από τους δύο πόλους επιτυχίας;

 

Πιστεύω ότι υπήρξαμε σαφείς όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Άκουσα τον Πρωθυπουργό χθες. Ο κ. Καμμένος αποδεδειγμένα στις δύσκολες στιγμές λειτούργησε άρτια ώστε το κράτος να μπορεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ο κ. Μουζάλας, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, βοήθησε ώστε να υπάρχει μια εύνοια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις σχέσεις της Ελλάδας με τα άλλα κράτη-μέλη.

 

Στην ίδια ζυγαριά μπήκαν από τον κ. Τσίπρα και οι δύο.

 

Το ζήτημα αυτό θα λυθεί με την επιστροφή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας  από το εξωτερικό. Η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ δεν αφορά στο έργο του κ. Μουζάλα, νομίζω ότι αυτό κατέστη σαφές. Αφορά στη χρήση του όρου «Μακεδονία» για τα Σκόπια από έναν Υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης. Έδωσε ένα ωραίο παράδειγμα ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ γι’ αυτό: κάποιος ο οποίος θα ρίξει το τρένο από τις ράγες μπορεί να το κάνει κατά λάθος, αλλά θα σκοτωθούν και άνθρωποι.

 

Εδώ λέτε ότι έκανε πολύ καλή δουλειά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για ένα σαρδάμ, όπως ο ίδιος λέει, να χαθεί όλη η καλή δουλειά που έχει γίνει και ομολογείται;

 

Σαρδάμ είναι ο αναγραμματισμός. Δεν υιοθετώ αυτή την έκφραση. Είτε ήταν γκάφα είτε δεν ήταν, η ουσία είναι ότι ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, που είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων διεθνώς στην κρίσιμη φάση της Συνόδου – δυο μέρες πριν – να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια, δεν είναι κάτι που οι ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να αφήσουν ασχολίαστο.

 

Οι ΑΝΕΛ επιμένουν στην παραίτηση Μουζάλα;

 

Ναι, υπάρχει ζήτημα. Δεν έχει αλλάξει κάτι…

 

Ούτε η θετική συμφωνία σας έχει επηρεάσει να βάλετε νερό στο κρασί σας για το λάθος;

 

Κοιτάξτε. Κάποια λάθη στην πολιτική πληρώνονται. Και θα πρέπει κανείς να αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για τα λεγόμενά του. Οι ΑΝΕΛ τηρήσαμε μια στάση ευθύνης ενόψει της Συνόδου Κορυφής και του ταξιδιού του Προέδρου μας στις ΗΠΑ και με την επιστροφή τους θα λυθεί το θέμα.

 

Έχουμε σήμερα ένα νέο κρίσιμο ραντεβού με το κουαρτέτο και προχθές συνεδρίασε η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Για το θέμα των συντάξεων ή την αύξηση της φορολογίας και το αφορολόγητο, υπάρχει, είδατε εσείς, κλίμα να μην ψηφιστεί από τους ΑΝΕΛ;

 

Στη συνεδρίαση της ΚΟ όλη η συζήτηση είχε να κάνει μόνο το θέμα με τον κ. Μουζάλα και τη Σύνοδο για το προσφυγικό. Δεν συζητήθηκαν τα οικονομικά θέματα. Φαίνεται πως υπάρχει μια εμπλοκή όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, για το 1,7 δις και αναζητούνται τρόποι να καλυφθούν από άλλες οδούς. Τοποθετήθηκαν τα κυβερνητικά στελέχη στο συγκεκριμένο θέμα, μένει να δούμε το αποτέλεσμα.

 

Για τη μείωση των συντάξεων;

 

Είπε ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει μείωση κύριων συντάξεων. Ψάχνουν να βρουν τον τρόπο για να καλύψουν το κενό και με το ΔΝΤ το οποίο χωρίς επιχειρήματα επιδιώκει περαιτέρω μέτρα από αυτά που συμφωνήθηκαν.

 

Μια παρατήρηση γα το προσφυγικό με αφορμή τα όσα ακούστηκαν. Θεωρώ ότι το να κατηγορεί κανείς αποκλειστικά και μόνο αυτή την κυβέρνηση για την εισροή προσφύγων και να μη λαμβάνει υπόψη του ότι μαίνεται ένας άγριος πόλεμος στη Συρία και ότι οι πόλεμοι είναι αυτοί που δημιουργούν μετακινήσεις πληθυσμών, είναι επιφανειακή προσέγγιση.

 

Ειπώθηκε κάτι για αμφιλεγόμενα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ. Τα νούμερα είναι συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κάτι αμφίσημο. Στο ερώτημα αν ο κόσμος περνάει καλύτερα από το παρελθόν, επισημαίνω ότι και τη δεκαετία του ’80 ο κόσμος πέρναγε καλύτερα, αλλά με δανεικά χρήματα – κάτι που δεν γνώριζε – και με επιδοτήσεις που γίνονταν παροχές και καταλήξαμε στο σήμερα. Αυτή η κυβέρνηση είναι σαφές ότι βάζει τη χώρα σε μια τάξη. Από τη μια μέρα στην άλλη δεν γίνεται. Η καταστροφή του τόπου επήλθε επί δεκαετίες.

 

Το σίγουρο είναι ότι για τη μείωση των επικουρικών δεν θα ρίξετε την κυβέρνηση…

 

Υπάρχει ένας τριπλός λόγος που οι ΑΝΕΛ στηρίζουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας. Ο πρώτος είναι ότι είναι καθαρός και αποφασισμένος, όπως και εμείς, για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Έρχεται η Τρίτη – που αναμένουμε με ανυπομονησία – γιατί εκεί θα ακουστούν ονοματεπώνυμα από τις λίστες που κάποιοι έκρυβαν στα συρτάρια. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η κυβέρνηση με συνέπεια προσπαθεί να αντιμετωπίσει  ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε, όπως είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης, επιτέλους, θα αρχίσει η διαδικασία όσον αφορά χρέος, όπως ρητά δηλώνεται στη συμφωνία.

Απάντηση