Μόνο με σύμφωνη γνώμη της DG AGRI η πρώτη δόση 6 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ

Μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) θα προχωρήσει η νέα χρηματοδότηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από την Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού προγράμματος (business plain) που έχει υποβάλει η διοίκηση της υπό κρατικό έλεγχο επιχείρησης

Οι εκπρόσωποι της τράπεζας ανέλαβαν τη δέσμευση, εφόσον εξασφαλισθεί η κοινοτική συναίνεση, να επιταχύνουν τη διαδικασία εκταμίευσης της πρώτης από τις δύο δόσει

Σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα (μεσημέρι Τρίτης 15 Μαρτίου) στο υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία των συναρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης ανέλαβε τη δέσμευση να προχωρήσει τις απαραίτητες επαφές, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» των κοινοτικών αρχών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι εκπρόσωποι της τράπεζας από την πλευρά τους, ανέλαβαν τη δέσμευση, εφόσον εξασφαλισθεί η κοινοτική συναίνεση,  να επιταχύνουν τη διαδικασία εκταμίευσης της πρώτης από τις δύο δόσεις μιας συνολικής χρηματοδότησης ύψους 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα εκταμιευθούν άμεσα περί τα 6 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των παραγωγών για το προϊόν που παρέδωσαν στα ζαχαρουργεία την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Είναι σαφές ότι οι παραπάνω διαδικασίες δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα την ενίσχυση της προσπάθειας προσέλκυσης καλλιεργητών που θα επιλέξουν τα ζαχαρότευτλα για τη νέα χρονιά, παρά την καλή διάθεση που εκφράστηκε μέχρι κάποια στιγμή από οργανωμένους παραγωγούς, οι οποίοι στηρίζουν χρόνια με πρώτη ύλη τον κλάδο της ζάχαρης.

Καθησυχαστικοί Σταθάκης, Αποστόλου για χρέη και ΕΒΖ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, το σχέδιο βιωσιμότητας και τα χρέη στους τευτλοπαραγωγούς αποτέλεσαν το θέμα συνάντησης που είχαν σήμερα οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Ευάγγελος Αποστόλου με την πρόεδρο της ΕΒΖ και εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τους παραγωγούς για το σχέδιο βιωσιμότητας της ΕΒΖ που έχει κατατεθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και “πρόκειται να εγκριθεί από το Δ.Σ. της Τράπεζας την τρέχουσα εβδομάδα”, με βάση την ανακοίνωση.

«Το σχέδιο, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία της ΕΒΖ με το Υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Πειραιώς, προβλέπει την ομαλή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης της εταιρείας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της για τα επόμενα χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα εκταμιευτεί μετά την έγκριση του σχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ζαχαρότευτλων της περσινής χρονιάς, ενώ το υπόλοιπο θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου, αφού ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που ανέρχεται στα επίπεδα των 53 ευρώ ανά στρέμμα και ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τους κάλεσε να στηρίξουν την τευτλοκαλλιέργεια που αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Απάντηση