Απόδραση από την κόλαση της Ειδόμενης – Περνούν χειμάρρους για να φτάσουν στα Σκόπια

Τρεις νεκροί το πρωί – Παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά – Περισσότεροι από 1.000 ψάχνουν να βρουν τρύπα στο φράχτη – Και η κυβέρνηση είναι πλήρως απούσα

Πάνω από 1.000 πρόσφυγες έχουν περάσει -μέχρι στιγμής-το χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, ενώ συνεχώς φτάνουν κατά διαστήματα νέες ομάδες.

Πρόκειται για τη μεγάλη ομάδα των προσφύγων που απηυδισμένοι από την πολυήμερη διαμονή, κάτω από άθλιες συνθήκες, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ξεκίνησαν το μεσημέρι της Κυριακής να ψάχνουν ένα σημείο στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Αν και γνωρίζουν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην ΠΓΔΜ, έχουν φορτωθεί όλα τα υπάρχοντά τους, αγκαλιά με τα παιδιά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για περίπου 500 ανθρώπους που έφυγαν από τον καταυλισμό, φορτωμένοι με τα υπάρχοντά τους, αποφασισμένοι να βρουν κάποιο αφύλακτο σημείο για να μπουν στη γειτονική χώρα.

Κρατώντας ένα σχοινί προσπαθούν, ο ένας πίσω από τον άλλο, να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, περίπου 500 πρόσφυγες που ξεκίνησαν από τον καταυλισμό της Ειδομένης αποφασισμένοι να φτάσουν στην ΠΓΔΜ, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Σκόπια: Στοιβάζουν τους πρόσφυγες σε φορτηγά για να τους γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα

Περίπου 2.000 πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Ειδομένης έχουν καταφέρει να περάσουν μέχρι στιγμής σε έδαφος της ΠΓΔΜ, διασχίζοντας το χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, εκτιμά ένας φωτογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, είναι μέρος μίας μεγάλης ομάδας η οποία έφυγε το πρωϊ από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

Αφού περπάτησαν για αρκετές ώρες, οι πρόσφυγες διέσχισαν έναν χείμαρρο σχηματίζοντας μια «ανθρώπινη αλυσίδα» και βρήκαν τρόπο να περάσουν έναν φράχτη τον οποίο είχαν στήσει οι σκοπιανές αρχές, αναφέρει ο φωτογράφος του πρακτορείο, Stoyan Nenov. Όπως τονίζει, πολλοί από τους πρόσφυγες που επιχειρούν το παράτολμο πέρασμα του ποταμού κουβαλούν στους ώμους τους τα παιδιά τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Ορισμένοι από τους πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν στην ΠΓΔΜ παραλήφθηκαν από φορτηγά του στρατού των Σκοπίων, παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πού θα οδηγηθούν.

«Λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε η ομάδα αυτή (των προσφύγων) να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η αστυνομία και ο στρατός έχουν αυξήσει τις περιπολίες σε κρίσιμα σημεία των συνόρων», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της σκοπιανής αστυνομίας, εκτιμώντας ότι μέχρι στιγμής έχουν περάσει τα σύνορα περί τους 700 πρόσφυγες, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος από την εκτίμηση του Nenov.

Δείτε LIVE το πέρασμα των προσφύγων:

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφος του «ΤΙΜΕ» αναφέρει σε tweet ότι στους απελπισμένους πρόσφυγες μοιράστηκαν φυλλάδια που γράφουν ότι οι Βαλκάνιοι θέλουν μόνο να τους εκμεταλλευτούν, ζητώντας μόνο χρήματα από αυτούς, επισημαίνοντας από την άλλη ότι είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία.

Απάντηση