«Ξύπνησε» η φίλη του Παντελίδη, Μίνα Αρναούτη – Τι λένε οι γιατροί για την υγεία της

Για δεύτερο 24ωρο εκτός καταστολής και μηχανικής υποστήριξης η 30χρονη συνεπιβάτιδα του Παντελή Παντελίδη που συμπληρώνει 20 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας – Η κατάστασή της κρίνεται πια σοβαρή και όχι κρίσιμη όπως την χαρακτήριζαν το πρώτο δεκαήμερο οι θεράποντες γιατροί

Το δεύτερο 24ωρο εκτός καταστολής και μηχανικής υποστήριξης διανύει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» η Μίνα Αρναούτη, η συνεπιβάτης του τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη στο όχημα όπου ο καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή στο Ελληνικό στις 18 Φεβρουαρίου.

Βαριά τραυματισμένη στον θώρακα, το πόδι και το χέρι η 30χρονη είχε διακομιστεί στον «Ευαγγελισμό» αμέσως μετά το τροχαίο δυστύχημα όπου και υποβλήθηκε σε πολύωρη θωρακοχειρουργική και ορθοπεδική επέμβαση. Πλέον συμπληρώνει στη ΜΕΘ 20 ημέρες νοσηλείας, αλλά η κατάστασή της κρίνεται πια σοβαρή και όχι κρίσιμη όπως την χαρακτήριζαν το πρώτο δεκαήμερο οι θεράποντες γιατροί.

Έχοντας χάσει πολύ αίμα και φέροντας πάνω της ξένα σώματα τόσο από το τροχαίο όσο και από τις χειρουργικές επεμβάσεις στον θώρακα και τα άκρα, ο εύθραυστος οργανισμός της κοπέλας εμφάνισε μέσα στο πρώτο 24ωρο σημάδια λοίμωξης. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η ασθενής είναι σε σταθερή κατάσταση και αντιμετωπίζει τη λοίμωξη που την ταλαιπωρεί.

Η 30χρονη δεν δίνει πια μάχη για τη ζωή της, αλλά παλεύει για να συνηθίσει τα νέα δεδομένα στην κατάσταση της υγείας της. Η αποσωλήνωση την περασμένη Δευτέρα ήταν ένα μεγάλο βήμα που επέτρεψε στην βαριά τραυματισμένη κοπέλα να έχει και πάλι αυτονομία στην αναπνευστική της λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά το ξύπνημα από το τεχνητό κώμα, δηλαδή την καταστολή στην οποία την κρατούσαν οι γιατροί, η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή. Οι ειδικοί έχουν λάβει τις ενδείξεις ότι η πολυτραυματίας ανέκτησε τις αισθήσεις της, πχ αντιδρώντας σε ερεθίσματα που προκαλούν πόνο ή αντιδρώντας σε όσους της μιλούν, ωστόσο κάνουν λόγο για διεγερτική συμπεριφορά της ασθενούς, η οποία δεν έχει αποκτήσει πλήρη επαφή με το περιβάλλον.

Η διεγερτική συμπεριφορά θεωρείται αναμενόμενη σε τέτοια περιστατικά βαριά όπως της Αρναούτη που παρέμειναν επί μακρόν στη ΜΕΘ σε καταστολή. «Ένας ασθενής δεν ξυπνάει από το κώμα και αρχίζει να μιλάει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Χρειάζεται  χρόνος έως ότου ανακτήσει συνείδηση του χώρου και του κόσμου  γύρω του» εξηγεί γιατρός της ΜΕΘ. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι ως το τέλος της εβδομάδας η 30χρονη θα έχει καλύτερη επαφή με το περιβάλλον και θα μπορεί να επικοινωνεί με τους οικείους της.

Απάντηση