Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο στο φούρνο

Μια υπέροχη συνταγή για το γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο! Οι λαχαντολμάδες κερδίζουν τις εντυπώσεις και μαγεύουν!

Υλικά
Για τους λαχανοντολμάδες

1,5-2 κιλά λάχανο
500 γραμμάρια ανάμεικτος βοδινός και χοιρινός κιμάς
2 μέτρια κρεμμύδια
2 μέτρια καρότα
1 φλιτζάνι μέτριος μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι χυμός ντομάτας
1/2 κούπα ρύζι για γεμιστά
Αλάτι
Πιπέρι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι μάραθος (προαιρετικό)
Για το αυγολέμονο
2 φλιτζάνια νερό
2 αυγά
1/4 – 1/3 φλιτζάνι χυμός λεμονιού
3 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει.
2. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε ώστε το κοτσάνι να βρεθεί στον πάτο της κατσαρόλας. ώστε το βραστό νερό να εισχωρεί στο εσωτερικό του.
3. Όταν πάρει βράση, περιμένουμε 3 λεπτά και το γυρίζουμε ανάποδα μέσα στην κατσαρόλα. Μεταφέρουμε σταδιακά τα φύλλα σε μια πιατέλα, συνεχίζοντας το βράσιμο μέχρι να μαγειρευτούν όλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
4. Για να ετοιμάζουμε τη γέμιση, σε ένα μπολ ανάμειξης βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το καρότο τριμμένο, την ντομάτα και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε.
5. Προσθέτουμε το 1/4 του ελαιολάδου και ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά.
6. Για να επεξεργαστούμε τα βρασμένα φύλλα του λάχανου, αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια, ενώ τα μεγάλα τα χωρίζουμε σε 2 ή 3 κομμάτια.
7. Βάζουμε στην άκρη κάθε φύλου 1 κ.σ. από τη γέμιση, το διπλώνουμε από πάνω και από τα πλάγια και το τυλίγουμε.
8. Τοποθετούμε κάθε ντολμαδάκι με τη ραφή προς τα κάτω σε ένα πυρέξ ή στη γάστρα σε μια ή σε δυο στρώσεις.
9. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με 1 φλιτζάνι νερό, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο (αν τους βάλουμε σε πυρέξ) και τους βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς, στην πρώτη σχάρα από το κάτω μέρος. Ψήνουμε για 1 ώρα, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε για όση ώρα χρειαστεί να μαλακώσει εντελώς το λάχανο και να μαγειρευτεί στην εντέλεια το φαγητό μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι όταν τους ξεσκεπάσουμε, ιδιαίτερα αν θέλουμε να φτιάξουμε την κρέμα αυγολέμονο με ζωμό.

Απάντηση