Θάνος Ασκητής για την Ημέρα της Γυναίκας: Η γυναίκα του σήμερα στη μεταφεμινιστική εποχή

Το 50% των διαζυγίων οφείλεται στη μετατόπιση  της δυναμικής ισχύος στις σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών

Με αφορμή τη Γιορτή της Γυναίκας, ακολουθεί ένα κείμενο αναγνώρισης, ένδειξης και έκφρασης ευγνωμοσύνης προς το μεγαλείο της γυναικείας φύσης. Την 8η Μαρτίου του 1857 οι γυναίκες που εργάζονταν σε μια μεγάλη κλωστοϋφαντουργική εταιρεία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το 1977 αυτή η μέρα καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και γιορτάζεται μέχρι σήμερα, με τον ίδιο περίπου τρόπο, όπως ο Αγιος Βαλεντίνος, με τους άντρες να χαρίζουν λουλούδια στις γυναίκες τους, αλλά και δώρα.

Η τάση των γυναικών, όπως αποδεικνύεται από την Ιστορία, ήταν πάντα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να γίνουν ισότιμες με τους άντρες. Σημείο αναφοράς είναι το φεμινιστικό κίνημα και η δεκαετία 1960-1970, στην οποία διεκδικήθηκαν και κερδήθηκαν τα βασικά δικαιώματα της γυναίκας. Αυτά αφορούν στην αναπαραγωγή (ελεύθερη επιλογή σε αναπαραγωγικά ζητήματα, όπως η έκτρωση και η αντισύλληψη), στην εργασία, στην πολιτική και εκπαιδευτική αναρρίχησή της. Η γυναίκα πλέον γινόταν δεκτή σε κολέγια και μπορούσε να σπουδάσει, άρα και να δημιουργήσει μια επαγγελματική πορεία. Το πρόβλημα εδώ είναι γνωστό. Το φεμινιστικό κίνημα, άθελά του, καθώς οι γυναίκες αποκτούσαν κοινωνικούς ρόλους που πριν δεν είχαν (εκτός από καλή μητέρα, καλή σύζυγος, καλή νοικοκυρά), κυρίως λόγω της επαγγελματικής ανέλιξης ξαφνικά μετέτρεψε τις γυναίκες σε άντρες!

Παρότι οι γυναίκες κάνουν πολλά πράγματα εξίσου καλά με τους άντρες, όπως διακρίνονται ισότιμα στον τομέα των επιστημών, είναι ανώφελο να δείχνουν ίσες σε όλα. Σε θέσεις εργασίας και αθλήματα που απαιτούν σωματική δύναμη οι γυναίκες υστερούν. Ας μην ξεχνάμε ότι το 99% των βίαιων συμπεριφορών στη Γη έχει αποδοθεί στους άντρες, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων και των πολέμων. Αυτό οφείλεται στο ότι οι άντρες παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη, η οποία ενισχύει τη σωματική διάπλαση και τη δύναμή τους, όμως παράλληλα δημιουργεί και χαρακτηριστικά που έχουν άμεσα συσχετιστεί με την αρρενωπότητα, όπως η δυναμικότητα, η επιθετικότητα και η ανταγωνιστικότητα, που εκ φύσεως εκλείπουν από τη γυναίκα. Οι γυναίκες που σηκώνουν βάρη στα γυμναστήρια ή κατέχουν ηγετικές θέσεις πατώντας επί πτωμάτων στον επιχειρηματικό κόσμο είναι λίγες και πάντα θα είναι η μειοψηφία. Είναι στη φύση της γυναίκας να έχει πιο τρυφερά και ανθρωπιστικά αισθήματα σε σχέση με τον άντρα, να νοιάζεται, κι αυτό βασίζεται στο μητρικό ένστικτο που της δημιουργεί την ανάγκη να παρέχει βοήθεια και αγάπη.

Η αλήθεια  βέβαια είναι ότι η προσπάθεια της γυναίκας να μοιάσει ή και να γίνει ίδια με τον άντρα είναι κάπως λογική, μιας και όλα τα στοιχεία δυναμικότητας έχουν συσχετιστεί με το αρσενικό φύλο. Δεν υπάρχει κανένα άλλο ερέθισμα στη φύση που να αποτελεί πρότυπο μίμησης για τις γυναίκες που θέλουν να νιώσουν δυναμικές και να κατακτήσουν έναν σημαντικό στόχο. Αυτό που σκέφτονται είναι ότι «αν θέλω να είμαι επιτυχημένη, θα πρέπει να μοιάσω στον τάδε ηγέτη, ο οποίος είναι πολύ επιθετικός και ανταγωνιστικός».

Τα σύγχρονα στερεότυπα για τη γυναίκα λένε ότι όσο πιο ανεξάρτητη είναι, τόσο πιο πολύ θα ενδιαφέρονται οι άντρες για εκείνη. Ναι, αυτό είναι μια αλήθεια, απλά είναι η μισή… Αρχικά οι άντρες κεντρίζονται από μια γυναίκα δυναμική, έξυπνη, πολυμήχανη, κάνοντας όμως σχέση μαζί της αρχίζουν να νιώθουν μειονεκτικά, ειδικά σε περιόδους κρίσεις όπως αυτή που διανύουμε. Οι γυναίκες, ειδικά αυτές που μπορούν να χαρακτηριστούν «πολυμήχανες» και καλύπτουν πολλαπλούς ρόλους, της γυναίκας-μητέρας-επαγγελματία-συζύγου-νοικοκυράς, συχνά γίνονται επικριτικές και αυστηρές με τον σύντροφό τους, με αποτέλεσμα να τον ευνουχίζουν σε σημείο που ο ίδιος να νιώθει άχρηστος. Ενας «άχρηστος» άντρας δεν θα είναι ποτέ καλός στο σεξ μαζί της, μιας και πάντα θα καταναγκάζεται να καλύψει σεξουαλικά το ποιοτικό κενό της σχέσης, που ως τρόπος προσέγγισης του σεξ… είναι μια αποτυχία. Θα αυτοπαρατηρείται, θα νιώθει μειονεκτικά, θα ενοχοποιείται και πλέον θα μειωθεί η επιθυμία του για τη γυναίκα, ενώ κατά τη γνώμη της ο ίδιος δεν κάνει τίποτα καλά. Οσο τον υπερκαλύπτει, εκείνος πάντα θα υστερεί. Ισως εκεί να κάνει την εμφάνισή της και η απιστία.

Δεν φταίει, όμως, μόνο η αυστηρή και επικριτική στάση της. Ολο το θέμα με τη μεταφεμινιστική περίοδο δημιούργησε την εικόνα της γυναίκας-μάνας-συζύγου-άριστης επαγγελματία-νοικοκυράς, κι αυτό ακριβώς εξηγεί γιατί η σεξουαλική ζωή της έγινε μαντάρα. Οσο η γυναίκα εμπλέκεται στον κόσμο των επιχειρήσεων γίνεται όλο πιο επιτυχημένη και δυναμική. Σε αυτό ακριβώς το σημείο χάνει τη σεξουαλικότητά της, αφού χάνει την επαφή με τη θηλυκή πλευρά της. Οσο η γυναίκα είναι αφοσιωμένη και πάνω από το παιδί της παραγκωνίζει τον σύζυγο και ξεχνάει εντελώς τη γυναίκα μέσα της. Η γυναίκα πάλεψε τόσα χρόνια για την ελευθερία της ώστε κάποια στιγμή ο άντρας να της φερθεί ισότιμα. Από την άλλη, όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι η κεντρική και πιο συχνή σεξουαλική φαντασίωσή της είναι να υποτάσσεται στον άντρα, να την πιέζει να έρθουν σε επαφή και εκείνη να αντιστέκεται σθεναρά, μέχρι που τελικά να βιάζεται από εκείνον.

Κλείνοντας, με αφορμή τη Γιορτή της Γυναίκας, αξίζει να σταθούμε σε ένα σημείο: ο μόνος τρόπος να ξαναβρεί τη θηλυκότητά της η γυναίκα είναι να βελτιώσει την αυτοεικόνα της, κάνοντας ό,τι πιο γυναίκειο υπάρχει! Μέσα στο χάος της μεταφεμινιστικής περιόδου να κάνει μια προσπάθεια να ξαναβρεί τον ρόλο της με πρακτικές που βοηθούν στην εξοικείωση με το σώμα. Να γίνει πιο θηλυκή. Να εξάψει τη φαντασία του άντρα της και να μη φύγει ποτέ από εκεί.

Το μήνυμα για την Ημέρα της Γυναίκας είναι: Ενας άνδρας πάντα σας περιμένει!

Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 – Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00 και
16.00-20.00. Για θέματα άρθρων
που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)

Απάντηση