Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Η πρόθεση Θεοδωράκη να με προτείνει για υπερ-υπουργό υπερβαίνει τα κομματικά στεγανά»

Για την πρόθεσή του να τον προτείνει ως υπερυπουργό ευχαρίστησε τον Σταύρο Θεοδωράκη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Η πρόθεση του κυρίου Θοδωράκη να με προτείνει σε κρίσιμη θέση αρμοδιότητας για το προσφυγικό, με τιμά και τον ευχαριστώ. Ταυτόχρονα τιμά και τον ίδιο γιατί με την πρότασή του δείχνει ότι υπερβαίνει τα κομματικά στεγανά», είπε ο πρώην υπουργός επισημαίνοντας ότι «το προσφυγικό αλλά και όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας απαιτούν συνεργασία και υπέρβαση της στενής κομματικής λογικής».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Στ. Θεοδωράκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σχετικά με το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο στο προσφυγικό αλλά και σχετικά με το κόστος που έχουν για τη χώρα οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

«Δυστυχώς, η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μάς στοιχίζει και σε χρόνο και σε χρήμα. Όταν αρχίζει η κουβέντα για το προσφυγικό και δεν έχεις σαφή σχέση και επαφή με την πραγματικότητα, βασανίζεσαι για πολύ ώρα μέχρι να φτάσεις στο ρεαλισμό», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Nα δείχνουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες αλλά να μη δεχόμαστε τους μετανάστες όλου του κόσμου.

Στην ερώτηση για το τι περιμένει από τη σημερινή σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Το καλύτερο σενάριο δεν το ελπίζουμε σήμερα. Το ελπίζουμε αυτές τις μέρες αλλά όχι σήμερα. Αναμένουμε τις επαφές στη σύνοδο κορυφής με τους Τούρκους και ελπίζουμε ότι επιτέλους θα αποδεχτούν ότι όσοι έρχονται από τις ακτές τους και δεν αιτούνται άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφουν αμέσως πίσω. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη διένεξη καθώς υπάρχει μια συμφωνία επαναπροώθησης την οποία δεν τηρούν. Αν αυτό συμβεί μπορεί να είναι μια μεγάλη ελάφρυνση για τα ελληνικά νησιά, ενώ θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά για το μέλλον, γιατί όταν κάποιος ξέρει ότι θα κάνει όλο αυτό το δρομολόγιο για να επιστρέψει ξανά στην Τουρκία θα μειωθούν οι ροές».

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για έναν υπέρ-υπουργό μετανάστευσης λέγοντας: «Υπάρχουν χώρες που δέχονται λιγότερη πίεση από την Ελλάδα και έχουν υπέρ-υπουργό Μετανάστευσης. Εμείς λοιπόν στη διάρκεια της τεράστιας αυτής κρίσης γιατί δεν χρειαζόμαστε έναν υπέρ-υπουργό ο οποίος λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό και να έχει τη συγκατάθεση των πολιτικών αρχηγών στο τεράστιο αυτό εθνικό θέμα;» ενώ συνέχισε λέγοντας: «Αυτό το απλό ευκολονόητο πράγμα προτείνουμε. Απευθύνθηκα στον πρωθυπουργό και του είπα “δε θες να ακούσεις μια δικιά μας πρόταση; Επιτέλους βάλε έναν άνθρωπο να τα ρυθμίζει όλα”. Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που περνάνε μια κρίση. Δε θέλει».

Παράλληλα, ερωτώμενος για το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο ανέφερε: «Το πρόσωπο αυτό θα μπορούσε να ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά δεν έφτασα να προτείνω το όνομα γιατί αξία έχει να αποδεχτεί πρώτα ο Πρωθυπουργός την ανάγκη. Εγώ είχα προετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση αλλά δεν έφτασα εκεί γιατί ο πρωθυπουργός είπε γελώντας “εγώ δε θα κάνω ανασχηματισμό σήμερα”, και ότι “δε θα φύγει ο χειρισμός από την κυβέρνηση” παρά το ότι ο χειρισμός αυτός παραμένει μέχρι σήμερα θολός».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ανταποκριθεί το Ποτάμι στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει ένωση του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι. Αυτό που υπάρχει, και είναι αναγκαίο, είναι ο διάλογος που καλούμαστε να κάνουμε όλες οι δυνάμεις του Κέντρου για την αντιμετώπιση μικρών η μεγάλων ζητημάτων. Είναι η πρότασή μου για το Κοινοβούλιο του Κέντρου. Να βρεθούν όλοι οι άνθρωποι και οι μικρές κινήσεις οι οποίοι να συζητήσουν για τα προβλήματα της χώρας και να δουν μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η συνεργασία. Μπορεί να φτάσει σ’ ένα εκλογικό μέτωπο; Μπορεί να φτάσει σε μια εκλογή από τη βάση; Να φτάσει, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Αλλά αυτό δε θα το αποφασίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού. Δε μας ενδιαφέρει να ενώσουμε τους μηχανισμούς μας, να νιώσουμε ασφαλείς σε μια λογική επανεκλογής. Εμάς μας ενδιαφέρει εάν στη βάση πραγματικά υπάρχει αυτή τη στιγμή το αίτημα για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη. Εμάς μας ενδιαφέρει να κάνουμε στέρεα πράγματα. Γι΄ αυτό απευθύνθηκα σε όλες τις δυνάμεις και υπάρχει πολύς κόσμος που έχει προσέλθει να συζητήσει. Αλλά συμφωνίες κορυφής το Ποτάμι με το ΠΑΣΟΚ δε θα κάνει. Δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας. Η κοινωνία θέλει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Αυτά λοιπόν να συζητήσουμε και εκεί να συνεργαστούμε».

Απάντηση