ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των Δήμων, που λειτουργούν εδώ και 3 χρόνια, και τα υλοποιούμενα από αυτά δωρεάν προγράμματα που προσφέρονται στους ενήλικες, παράγουν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καταρχήν με τη διασφάλιση θέσεων εργασίας εκατοντάδων στελεχών (περίπου 500 στελέχη-συμβασιούχοι έργου πανελλαδικά), χιλιάδων εκπαιδευτών ωρομίσθιας απασχόλησης και με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αγοράς όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.α.). Ακόμη τα Κ.Δ.Β.Μ. προσφέρουν στους πολίτες (250 χιλιάδες εκπαιδευόμενοι μέχρι σήμερα) τη δυνατότητα αναβάθμισης και επικαιροποίησης των προσόντων τους, ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας και να αυξήσουν τις δυνατότητες απασχόλησής τους. Σημαντική  είναι και η συμβολή των Κ.Δ.Β.Μ. στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, γυναίκες, πολίτες χαμηλών προσόντων, άνεργοι, μετανάστες κ.ά.), καθώς και στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδος 2015-16 ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ το έργο των Κ.Δ.Β.Μ. λήγει στις 31/7/2016 για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και νησιών Νοτίου Αιγαίου και στις 29/2/2016 για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο αριθμό των τμημάτων μάθησης, παρά την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα. Ακόμη η καθυστέρηση στο σχεδιασμό της νέας φάσης του Έργου καθιστά βέβαιη την αναστολή λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. για πολλούς μήνες και δημιουργεί εύλογους φόβους για το μέλλον τους.

Για τους παραπάνω λόγους  ζητούμε:

Παράταση της λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. όλης της χώρας, καταρχήν μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, με ταυτόχρονη ανανέωση  των ενεργών συμβάσεων όλων των στελεχών τους και τη διατήρηση του πίνακα των εκπαιδευτών.

Παράλληλα στο διάστημα αυτό να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου με μακροπρόθεσμη προοπτική, το οποίο να  διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση και συμμετοχή των πολιτών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, την ποσοτική ανάπτυξη και ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και την επαρκή χρηματοδότηση.  Άμεσος στόχος πρέπει να είναι η έναρξη της νέας φάσης του Έργου των Κ.Δ.Β.Μ. απ’ τον Σεπτέμβριο του 2016.

Απάντηση