Έχασαν 194 δισ δολ. οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου την πρώτη εβδομάδα του 2016!

Οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν περίπου 194 δισ δολ. την εβδομάδα που πέρασε καθώς οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν τη χρονιά καταγράφοντας μεγάλη πτώση στον απόηχο των ανησυχιών για την Κίνα και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

47 δισεκατομμυριούχοι έχασαν ο καθένας από 1 δισ δολ. και πάνω κατά τη διάρκεια της χειρότερης εβδομάδας που κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές απ’ το 2011, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Οι συνολικές απώλειες μάλιστα ήταν επτά φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τις απώλειες 29 δισ δολ. που είχαν καταγραφεί κατά τις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του 2015.

Οι 400 δισεκατομμυριούχοι, που παρακολουθεί ο δείκτης, είχαν συνολική περιουσία ύψους 3,7 τρισ δολ. στο τέλος της εβδομάδας από σχεδόν 4 δισ δολ. ένα χρόνο πριν.

richest fall graph

Ο ιδρυτής της Amazon.com Jeff Bezos (φωτ.), που είχε τη μεγαλύτερη αύξηση περιουσίας  σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο το 2015, την περασμένη εβδομάδα είχε απώλειες 5,9 δισ δολ. καθώς οι μετοχές της εταιρείας του υποχώρησαν πάνω από 10%.

Αυτή τη στιγμή ο Bezos είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με προσωπική περιουσία που εκτιμάται στα 53,7 δισ δολ., υπερδιπλασιάζοντας την μάλιστα την προηγούμενη χρονιά λόγω του μεγάλου ράλι της μετοχής της Amazon.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος αυτή τη στιγμή στον κόσμο, Bill Gates, είχε απώλειες 4,5 δισ δολ. Την προηγούμενη εβδομάδα φθάνοντας στα 79,2 δισ δολ., ενώ ο δεύτερος πλουσιότερος, ο Ισπανός Amancio Ortega απώλεσε 3,4 δισ δολ., στα 69,5 δισ δολ.

richest fall pinakas

Σύμφωνα με τον δείκτη οι συνολικές απώλειες των δισεκατομμυριούχων έφθασαν το 4,9% της συνολικής περιουσίας τους. Την ίδια ώρα οι παγκόσμιες χρηματαγορές με βάση τον παγκόσμιο δείκτη MSCI ACWI υποχώρησαν 6,2% την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο μεταξύ των 400 δισεκατομμυριούχων υπήρξαν και 11 που είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται. Μεταξύ αυτών οι κληρονόμοι της Wal-Mart Stores Inc.

Οι πέντε Waltons αύξησαν συνολικά την περιουσία τους κατά 2,5 δισ δολ. καθώς η Wal-Mart είδε τη μετοχή της σημείωσε μικρή άνοδο. Ο γιος του ιδρυτή Sam Walton, Jim είχε τα μεγαλύτερα κέρδη με 759 εκατ. δολ.

Σημειώνεται ότι η συνολική περιουσία των 3,7 τρισ δολ. Των 400 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου ισούται με το ΑΕΠ της Γερμανίας!

Απάντηση