Πώς θα μάθουμε στα παιδιά μας να εκτιμούν ό,τι έχουν

Σε έναν κόσμο όπου όλοι εστιάζουμε στο τι θέλουμε και, αφού το αποκτήσουμε, στο τι ΑΚΟΜΑ θέλουμε, πώς να μεγαλώσουμε ένα παιδί που να εκτιμάει όσα έχει; Ας δούμε τα βασικά…

Λέμε ευχαριστώ

Χρησιμοποιώντας το «ευχαριστώ» μέσα στο σπίτι, είναι εύκολο να αποτυπωθεί στο μυαλό του παιδιού. Μπορούμε να εφαρμόσουμε την πρακτική αυτή, όταν θα του προσφέρουν κάτι, λέγοντάς το μαζί, ώστε να κατανοήσει πλήρως τη χρήση της λέξης. Με συγγενικά πρόσωπα είναι ακόμα πιο εύκολο για αρχή, όπου θα μπορεί να πει ευχαριστώ στον παππού, για παράδειγμα, αν του φέρει κάποιο δώρο, ή να του δείξει την ευγνωμοσύνη του με ένα φιλί.

Μοιραζόμαστε

Το να μοιραζόμαστε τα πράγματά μας με του άλλους μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα καλό ξεκίνημα για την εκτίμηση. Εάν θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να εκτιμούν όσα έχουν, μπορούμε να τους δείξουμε πώς να μοιράζονται ένα παιχνίδι τους με τον αδερφό τους, για παράδειγμα. Μπορούμε να πούμε: «σε ευχαριστώ που δέχτηκες να μοιραστείς το παιχνίδι σου με τον αδερφό σου. Δες τον πόσο ευτυχισμένος που είναι όταν παίζει με αυτό!» Επίσης μπορούμε να προσφέρουμε με το παιδί μας ένα δικό του αντικείμενο σε φιλανθρωπικό ίδρυμα ώστε να μάθει την χαρά του να μοιράζεται καθώς και το να καταλάβει ότι κάποια παιδιά δεν έχουν όσα χρειάζονται.

Τους δίνουμε ευθύνες

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε την σκληρή δουλειά και προσπάθεια που κάνουν κάποιοι αν δεν έχουμε ποτέ προσπαθήσει οι ίδιοι. Αυξάνοντας την συνεισφορά τους μέσα στο σπίτι καταφέρνουμε να αλλάζουμε το επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους από τον εαυτό τους στους άλλους. Για παράδειγμα, όταν η κόρη σας πλένει τα πιάτα μετά το μεσημεριανό, μπορεί να εκτιμήσει πόσο βοηθητικό είναι το να φέρνουν οι υπόλοιποι τα πιάτα τους μέσα στον νιπτήρα.

Διδάσκουμε την διαχείριση των χρημάτων

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς και κυρίως σε γιορτές είναι σημαντικό να μην δίνουμε έμφαση στον καταναλωτισμό, ελαττώνοντας τα δώρα. Μπορούμε να τους εξηγήσουμε το κόστος των δώρων, του εορταστικού τραπεζιού και όλων των υπόλοιπων απαραίτητων αγαθών ώστε να καταλάβουν ότι τα υλικά αγαθά κοστίζουν, με αποτέλεσμα να πρέπει να έχουμε μέτρο σε όσα ζητάμε.

Γινόμαστε το καλό παράδειγμα

Ως γονείς αποτελούμε το πρώτο πρότυπο για τα παιδιά μας. Κάνοντας την ευγνωμοσύνη μέρος των καθημερινών μας συζητήσεων, λέγοντας ευχαριστώ εύκολα και μοιράζοντας τα πράγματα μας, βοηθάμε το παιδί να ακολουθήσει το παράδειγμά μας.

 

 

Απάντηση