Συγκλονίζει ο πατέρας της Μελίνας: To παιδί μου πέθανε από «κρεατάκια» και ακόμα δεν έχουν κάνει ΕΔΕ

Πυκνώνουν τα ερωτήματα αλλά και οι σκιές γύρω από το θάνατο της μικρής Μελίνας

Πυκνώνουν τα ερωτήματα αλλά και οι σκιές γύρω από το πρωτοφανές περιστατικό του θανάτου της μικρής Μελίνας Παρασκάκη πριν από εννέα ημέρες στην Εντατική Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) έπειτα από επέμβαση για “κρεατάκια” όπου υποβλήθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, ο τραγικός πατέρας κ. Μανόλης Παρασκάκης δηλώνει συγκλονισμένος από το γεγονός ότι «δεν έχει διαταχθεί ΕΔΕ στο νοσοκομείο ώστε να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη στο παιδί μου έπειτα από μια επέμβαση ρουτίνας» και ζητεί από τους επικεφαλής του υπουργείου Υγείας να φωτίσουν τις συνθήκες θανάτου του παιδιού του και να μην επιτρέψουν να συμβεί κάτι ανάλογο σε κανένα άλλο παιδί.

Το τελευταίο 24ωρο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί δεν διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που αποτελεί το ελάχιστο από τυπικής, ουσιαστικής και κυρίως ηθικής πλευράς για ένα τόσο τραγικό συμβάν, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι “θα ελεγχθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποδοθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση”.  Οι δύο Κρητικοί γιατροί που είναι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, κ.κ Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, επικαλούνται τις δύο προκαταρκτικές ενέργειες που έλαβαν χώρα στα δύο διασυνδεόμενα νοσοκομεία, Βενιζέλειο (όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση στο παιδί) και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (όπου διακομίστηκε και νοσηλεύτηκε για περίπου 20 ώρες στην Εντατική) μετά το τραγικό συμβάν και οι οποίες δρομολογούν κατ´ αυτούς την ελεγκτική διαδικασία. Δηλαδή την προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί γιατρός του Βενιζέλειου κατόπιν εντολής του εκτελούντος χρέη διοικητή και την εντολή για περαιτέρω έλεγχο και συλλογή στοιχείων από τον ιατρικό φακεκλο της άτυχης μικρής από το Σώαμ Επιθεωρητών ΥΠηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Την ίδια στιγμή, στην Κρήτη οι ψίθυροι περί συγγενικών δεσμών γιατρού που μετείχε στη μοιραία χειρουργική επέμβαση με πολιτικό της κυβέρνησης έχουν γίνει κραυγές που ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Επιπλέον σκιές πέφτουν πάνω στο Βενιζέλειο και στη συγκεκριμένη γιατρό με αφορμή άλλη πειθαρχική διαδικασία που είχε κινηθεί εις βάρος της.

Μέχρι στιγμής καμία απάντηση δεν δίδεται για τις συνθήκες της βραχείας νοσηλείας της μικρής Μελίνας Παρασχάκη. Για το εάν και πώς διεξήχθη ο προεγχειρητικός έλεγχος στη μικρή ασθενή πριν υποβληθεί στην επέμβαση, για τις συνθήκες μέσα στο χειρουργείο αλλά και στη συνέχεια, κατά τη διαδικασία της ανάνηψης, κατά το «ξύπνημα» της 4χρονης από τη νάρκωση της επέμβασης. Για το ποιοι ακριβώς μετείχαν στη χειρουργική επέμβαση και ποιοι παρακολουθούσαν το παιδί στην ανάνηψη. Για το πότε εκδηλώθηκε και πότε αντιμετωπίστηκε η ανακοπή και για το εάν υπήρχε ασφαλής κάλυψη από πλευράς μέσων, υλικών, επαγγελματιών υγείας για την ανάταξη του παιδιού.

Πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν πως η ΕΔΕ θα διαταχθεί στην περίπτωση που οι ιστολογικές εξετάσεις “δείξουν” ευθύνες, ολιγωρία ή άλλα στοιχεία που θα δικαιολογούν την Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Νομικοί  κύκλοι, ωστόσο, επισημαίνουν πως για κάθε μείζον γεγονός η ΕΔΕ θα πρέπει να ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή, πόσο μάλλον για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι ο θάνατος ενός 4χρονου παιδιού, μέσα σε νοσημευτικό ίδρυμα κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Επιπλέον, τονίζουν ότι η διαδικασία του διοικητικού-πειθαρχικού ελέγχου εντός του νοσοκομείου σε περιπτώςεις μοιραίων ιατρικών περιςτατικών πρέπει να δρομολογείται ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης και να γίνεται σύγκριση των ευρημάτων που προκύπτουν από κάθε μεμονωμένη ελεγκτική διαδικασία σε μια παράλληλη πορεία.

Σε ό,τι αφορά τις προκαταρκτικές ενέργειες που ακολουθήθηκαν, η ανακοίνωςη αναφέρεται στην προκαταρκτική εξέταση που ζήτησε ο εκτελών χρέη διοικητή στο ΠΑΝΓΗ καθηγητής Χειρουργικής, κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης καθώς και στην εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Αναφέρεται δηλαδή στην εντολή που δόθηκε σε διευθυντή του Βενιζέλειου νοσοκομείου να προβεί σε μια άτυπη συλλογή και καταγραφή στοιχείων για να διαπιστωθεί η τέλεση τυχόν πειθαρχικού παραπτώματος καθώς και οι συνθήκες τέλεσής του. Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής θα αποφασιστεί εάν συντρέχει λόγος να γίνει ΕΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος αφήνει στην κρίση του εντέλλοντος την προκαταρκτική εξέταση την επιλογή του γιατρού που θα κάνει τη συλλογή και την καταγραφή των στοιχείων. Πάντως, νομικοί κύκλοι επιςημαίνουν ότι δεν είναι υποχρεωτική η προκαταρκτική εξέταςη ούτε προαπαιτούμενο για την ΕΔΕ, ενώ σε πολλές περιπτώςεις χαρακτηρίζεται μια εναλλακτική μάλλον χρονοβόρα και δίχως σημαντικά και δεςμευτικά για την πειθαρχική διαδικαςία ευρήματα.

Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση του συμβάντος από το ΣΕΥΥΠ, όπως έγραψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την περασμένη Κυριακή, έχουν ζητηθεί με κατεπείγον έγγραφο από το Βενιζέλειο όλα τα απαραίτητα στοιχεία κι έγγραφα, όπως πχ ο ιατρικός φάκελος της 4χρονης, προκειμένου να προγραμματιστεί η ελεγκτική παρέμβαση του ΣΕΥΥΠ. Ωςτόςο, το ΣΕΥΥΠ δρομολόγησε τη διαδικασία αποκλειστικά με δική του ευθύνη και χωρίς την αυτεπάγγελτη εντολή του υπουργού Υγείας όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Οπως είχε γίνει λόγου χάρη, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξαιτίας της οποίας είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις ασθενείς. Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Δημόπουλος, είχε καλέσει τον επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και είχε παραγγείλει την κατεπείγουσα διενέργεια ΕΔΕ στο Δαφνί από τους ίδιους τους Επιθεωρητές Υγείας και όχι από γιατρούς κι εργαζόμενους του Δαφνιού πριν ακόμη σβήσει η πυρκαγιά…

Απάντηση