Βασιλόπιτα Εκμέκ

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 ml νερό

Για τη βάση

Για την κρέμα

  • 1 lt γάλα
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. φυστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια σε μια μικρή κατσαρόλα που τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά για να πάρει μια βράση. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη βάση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς.
  • Τρίβουμε το κέικ ή το τσουρέκι με τα δάχτυλά μας. Το απλώνουμε σε ένα ταψί (25×35 εκ.) σε όλη του την επιφάνεια.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ραντίζουμε το κέικ με το λιωμένο βούτυρο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
  • Το ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και όπως είναι καυτή η βάση για το εκμέκ μας ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μίας κουτάλα σιγά σιγά φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού.
  • Να έχουμε υπόψη μας ότι το κέικ με το ψήσιμο θα μαζέψει λίγο αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι.
  • Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι.

Για την κρέμα

  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και έπειτα τη μισή ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε και ξεκινάμε να ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (προσοχή θέλουμε να ζεσταθεί και όχι να καεί το γάλα). Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
  • Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα . Προσθέτουμε τη βανίλια και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μέσα λίγο από το γάλα μας.
  • Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μία κρέμα πατισερί.
  • Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στα αυγά έτσι ώστε να ανεβάζουμε σιγά-σιγά τη θερμοκρασία των αυγών.
  • Τέλος ρίχνουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και την βάζουμε ξανά στο μάτι, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Από καιρό σε καιρό δοκιμάζουμε λίγο το μείγμα. Το κορνφλάουρ μέχρι να ψηθεί δίνει μια γεύση αλευρίλας που δεν τη θέλουμε. Οπότε συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις δοκιμάσουμε και δεν καταλάβουμε το κορν φλάουερ, τότε η κρέμα μας θα είναι έτοιμη.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο, το οποίο είναι κομμένο σε κύβους και παγωμένο από το ψυγείο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο με μια μαρίζ.
  • Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο και καλά κρυωμένο καταΐφι . Απλώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας.
  • Παίρνουμε μία μεμβράνη και σκεπάζουμε έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα) και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη.
  • Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το εκμέκ.
  • Σερβίρουμε με φυστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα από πάνω.

Απάντηση