Με καθυστέρηση και κουτσουρεμένες οι προκαταβολές εξισωτικής 2015

Ανακολουθίας και ασυνέπειας εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ… συνέχεια και με τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2015, καθώς παρότι υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις από τη Βάθη και τον ΟΠΕΚΕΠΕ τις τελευταίες μέρες του έτους (2015), και πολύς κόσμος έσπευσε στα ATMs των τραπεζών, διαπίστωσε πως οι λογαριασμοί δεν είχαν πιστωθεί μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, αν και στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ καθείς δικαιούχος μπορούσε να δει το ποσό που θα πάρει. Θύελλα εξάλλου διαμαρτυριών εκ μέρους των κτηνοτρόφων έφεραν τα κουτσουρεμένα ποσά ως και 80%, σε σχέση με αυτά που περίμεναν να λάβουν.

Αρκετοί αγρότες υποστηρίζουν πως υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ βρήκαν πάτημα να κόψουν κόσμο, με την αιτιολογία ότι δεν υπέβαλαν Ε3.

Πιο αναλυτικά, βροχή έφτασαν οι καταγγελίες από κτηνοτρόφους, που είδαν εαυτούς στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως δικαιούχους με ποσά μειωμένα ως 80% σε σύγκριση με αυτά που περίμεναν, λόγω του ότι ο οργανισμός αναγνώρισε μειωμένες εκτάσεις βοσκότοπων, σε σχέση με αυτές που δήλωσαν οι παραγωγοί, επιβάλλοντας και ποινές.

Αρκετοί κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ βρήκαν πάτημα να κόψουν κόσμο, με την αιτιολογία ότι δεν υπέβαλαν Ε3, κάτι ασύνηθες για κτηνοτρόφους, ενώ πολλοί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έμειναν εκτός, γιατί οι υπηρεσίες ανακάλυψαν εξωγεωργικά εισοδήματα, ακόμη και σε παραγωγούς που δεν είχαν τέτοια, ουδέποτε στη ζωή τους.

Προβλήματα, εξίσου μεγάλα αναφέρθηκαν από παραγωγούς που προσπάθησαν να μπουν στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά δεν ήταν δυνατή η ταυτοποίηση των στοιχείων τους, αρκετούς ακόμη που δε βλέπουν το όνομά τους στους δικαιούχους κι ενώ ο κόσμος αναμένεται την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου να προσέλθει στις τράπεζες, για να πάρει τα χρήματά του.

Σημειωτέον ότι υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν σπεύσει τις τελευταίες ημέρες του 2015 (Τετάρτη και Πέμπτη), να ανακοινώσουν τις πληρωμές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 31 Δεκεμβρίου

Μετά την πληρωμή της εκκαθάρισης της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους αιτήσεων 2014 τις προηγούμενες εβδομάδες, όπου αντιμετωπίσθηκαν τα προβλήματα πληρωμής της προκαταβολής των κτηνοτρόφων, ολοκληρώθηκε σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είχε προγραμματιστεί, η διαδικασία για την έκδοση της εντολής πληρωμής της Προκαταβολής, του 75%, της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους αιτήσεων 2015, για όσους δικαιούχους έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες απογραφής του ζωικού τους κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν 106.994.011,74 εκ. € σε 63.519 δικαιούχους.

Στους παραπάνω δικαιούχους δεν συμπεριλαμβάνονται, όσοι είτε δεν είχαν τακτοποιήσει πλήρως τα δικαιολογητικά απογραφής των ζώων τους ή τα στοιχεία εισοδημάτων και απασχόλησης είτε δεν είχαν εκκαθαριστεί τα οικονομικά τους στοιχεία από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή των δικαιούχων αυτών θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων τους.

Μετά την ανάρτηση των Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλον τις ενστάσεις τους εντός 10 εργάσιμων ημερών.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πληρωμή, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εγκεκριμένου Χρηματοδοτικού Πίνακα του ΠΑΑ 2007-2013, αφορά μόνο δικαιούχους στις περιοχές στόχου «Εντός και Εκτός Σύγκλισης». Για τους δικαιούχους των περιοχών στόχου «Νήσοι Αιγαίου», δεν ήταν εφικτή στην παρούσα φάση η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, εξαιτίας εξάντλησης των ορίων του Εγκεκριμένου Χρηματοδοτικού Πίνακα του ΠΑΑ 2007-2013, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ προβαίνει ήδη στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των δικαιούχων στις περιοχές στόχου «Νήσοι Αιγαίου».

Εντός του Δεκεμβρίου 2015 οι συνολικές πληρωμές για την Εξισωτική Αποζημίωση, περιλαμβανομένων και της πληρωμής παλαιών εκκρεμοτήτων, ξεπερνά τα 221εκ. €, ποσό πολύ σημαντικό για την λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου την περασμένη Τετάρτη

Αύριο ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνει στους αγρότες των ορεινών περιοχών της χώρας άλλα 100 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015 και άλλα 100 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Αλιείας. Δηλαδή συνολικά 200 εκατ. ευρώ.

Όπως είχαμε υποσχεθεί, με το κλείσιμο της χρονιάς κλείνουμε και όλες τις παλιές εκκρεμότητες και οφειλές που ταλαιπωρούσαν τους αγρότες ακόμα και από το 2008.

Συνολικά οι πληρωμές του Δεκέμβρη ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, φτάνοντας κοντά στα 1,7 δις. ευρώ. Αν, δε, προσθέσουμε και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΓΑ που πληρώνονται αυτές τις μέρες, τότε το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 2 δις. ευρώ.

Έτσι, κλείνει ένας κύκλος νοικοκυρέματος των πληρωμών και ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο της ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα. Πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα για τον αγρότη, για την ελληνική οικονομία, για τη χώρα.

Το 2016 θα είναι η χρονιά των μεγάλων πρωτοβουλιών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρωτοβουλιών:

  • για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Ξεκινάμε με την «κάρτα του αγρότη».
  • για την αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΠΑλ συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6,5 δις. ευρώ.
  • για τη διευκόλυνση της συλλογικής οργάνωσης των αγροτών, με την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς.
  • για τη στήριξη των νέων αγροτών.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε δίπλα μας τους αγρότες και τους φορείς τους. Όπως κι εμείς αποδεικνύουμε καθημερινά με τη δουλειά μας ότι είμαστε δίπλα τους με ένα διπλό στόχο: Την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική περιφέρεια.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Απάντηση