Γιατί μας αντιπαθεί η πεθερά μας;

Γιατί (εμείς οι γυναίκες κυρίως) θεωρούμε δεδομένο πως η σχέση με τα πεθερικά θα είναι δύσκολη, περιπετειώδης έως και ανύπαρκτη; Μια επιστημονική μελέτη έρχεται να δώσει την απάντηση. 

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που πραγματοποίησε ο δόκτωρ Tim Fawcett, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η ρίζα του προβλήματος της αντιπάθειας των πεθερικών έγκειται στο γεγονός πως τα παιδιά συνήθως συμβιβάζονται με ένα σύντροφο που προσφέρει λιγότερα από εκείνα που θα ήθελαν οι γονείς, σε οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Πρακτικά δηλαδή, ένας (ή μία) σύντροφος που δεν ανταποκρίνεται στα κλασσικά στάνταρ, για τους γονείς σημαίνει  πως εκείνοι θα αναγκαστούν να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά» στο μέλλον, είτε αυτό σημαίνει να στηρίξουν οικονομικά την οικογένεια του παιδιού τους, είτε να αναλάβουν τη φροντίδα των εγγονιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μελέτη δεν βασίστηκε σε ερωτηματολόγια αλλά σε ένα υπολογιστικό μοντέλο το οποίο συνέκρινε προηγούμενες έρευνες που φανέρωναν πως τα πεθερικά δίνουν μεγαλύτερη βάση στην κοινωνική τάξη, την οικογένεια, την καταγωγή και το μορφωτικό επίπεδο του γαμπρού (ή της νύφης) σε σχέση με τα παιδιά τους.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης φανέρωσαν ουσιαστικά πως οι γονείς ανησυχούν για την αναπαραγωγική επιτυχία των παιδιών τους αφού η μεγαλύτερη έγνοια τους είναι αν το εγγόνι τους υποστεί τις δυσάρεστες συνέπειες ενός διαζυγίου και μελλοντικά ίσως παρουσιάσει  κατάθλιψη, κακούς βαθμούς στο σχολείο και αρνητική συμπεριφορά γενικότερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η σύγκρουση με τα πεθερικά είναι πιο έντονη όταν τον προϋπολογισμό της οικογένειας τον χειρίζεται ο πατέρας και όταν πρόκειται για γαμπρό αντί για νύφη. Πρόκειται για το αιώνιο πρόβλημα με το κοριτσάκι του μπαμπά!

 

Απάντηση