Τελευταία ευκαιρία για τα «κόκκινα» δάνεια– Σφίγγει ο κλοιός

Μια τελευταία ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις παλιές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, πριν μπουν οριστικά στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας, έχουν περίπου 170.000 νοικοκυριά με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο, που θα πρέπει να τρέξουν στα Ειρηνοδικεία ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες χτυπάνε την πόρτα ακόμα και σε όσους έχουν δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, εφαρμόζοντας τις νέες προβλέψεις του Κώδικα Δεοντολογίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 500.000 είναι οι προειδοποιητικές επιστολές που έχουν στείλει ή πρόκειται να στείλουν οι τράπεζες σε όσους είχαν δάνειο με 30 ημέρες καθυστέρηση στις 15 Δεκεμβρίου.

Τι λένε αυτές οι επιστολές; Ότι καλούνται οι παραλήπτες να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες τους μέσα σε 15 ημέρες.

Τι θα συμβεί με όσους αγνοήσουν την… πρόσκληση; Θα πάρουν και 2η προειδοποιητική επιστολή, μόνο που αυτή τη φορά το μήνυμα θα είναι πιο αυστηρό: αν και στις επόμενες 15 ημέρες δεν προσέλθουν οικειοθελώς, τότε θα ξεκινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού ακόμα και της κύριας κατοικίας τους!

«Κόκκινο« 1 στα 3 στεγαστικά

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι από τα 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, τα 400.000 έχουν «κοκκινίσει». Από αυτά, τα 170.000 εκτιμάται ότι μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη. Αυτά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου για υπαγωγή στον “παλιό” νόμο Κατσέλη, ενώ με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Οικονομίας έχουν δυνατότητα 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στα Ειρηνοδικεία. Όσοι δεν προλάβουν θα πρέπει να ξέρουν ότι από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Με βάση το νέο πλαίσιο, παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έχουν εισοδήματα στα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Τα νοικοκυριά αυτά θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.

Πώς να αποφύγετε την πώληση του δανείου σε funds

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει ανοίξει, πλέον, η πόρτα για την πώληση δανείων σε funds. Πωλητήριο δεν μπαίνει μόνο σε δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αλλά και σε εξυπηρετούμενα μαζί με τα «κόκκινα» του ίδιου δανειολήπτη.

Πώς μπορεί να αποφύγει κάποιος την πώληση του δανείου του; Να ρυθμίσει με κάποιον τρόπο τις οφειλές του μέσα σε 12 μήνες από τη στιγμή που θα λάβει τη σχετική ειδοποίηση. Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει, πάντως, για όσους χαρακτηρίζονται “μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες”.

Αυτό που συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση με τους δανειστές είναι να “ανοίξει” η αγορά στα funds, που μπορούν και τυπικά, πλέον, να αποκτούν όχι μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και στεγαστικά δεύτερης και εξοχικής κατοικίας. Το νέο παζάρι έχει ορόσημο τη 15η Φεβρουαρίου, οπότε αίρεται το απαγορευτικό για την πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών δανείων και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Ομπρέλα» από τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας

Για συμμετοχή Δημοσίου στη δόση (3 χρόνια)==> 25% δανειοληπτών

Εισόδημα:

 • Άγαμος: 8.180 ευρώ
 • Ζευγάρι: 13.917 ευρώ
 • Προσαύξηση ανά τέκνο: 3.361 ευρώ

Αξία κατοικίας:

 • Άγαμος: 120.000 ευρώ
 • Ζευγάρι: 160.000 ευρώ
 • Προσαύξηση ανά τέκνο: 20.000 ευρώ (ως 3)

Ετήσια ελάχιστη δόση: 5- 10% εισοδήματος

 • Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή- Αποστολή αντιγράφου δικαστικής απόφασης
 • Προθεσμία υποβολής αίτησης: 30 ημέρες από έκδοση δικαστικής απόφασης
 • Απόρριψη ή αποδοχή αίτησης: εντός 60 ημερών

Για επανεκτίμηση αξίας ακινήτου- δόσης==> 25- 60% δανειοληπτών

Εισόδημα:

 • Άγαμος: 13.906 ευρώ
 • Ζευγάρι: 23.659 ευρώ
 • Προσαύξηση ανά τέκνο: 5.714 ευρώ

Αξία κατοικίας:

 • Άγαμος: 180.000 ευρώ
 • Ζευγάρι: 220.000 ευρώ
 • Προσαύξηση ανά τέκνο: 20.000 ευρώ (ως 3)

 

Comment here