Πώς θέτω σε ακινησία το αυτοκίνητό μου (δεν πληρώνει τέλη κλπ)

Πάρα τη… ήπια (όπως την χαρακτήρισε η Κυβέρνηση) αύξηση των Τελών κυκλοφορίας για το 2016, ουρές σχηματίζονται και φέτος για την κατάθεση πινακίδων.

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μόνο το 2015 έχουν τεθεί σε ακινησία περίπου 650.000 αυτοκίνητα, εκ’των οποίων το συντριπτικό ποσοστό (άνω του 75%) αφορά 2λιτρα οχήματα.

Εφόσον συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η αυξημένη κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας στις εφορίες, η τρύπα των δύο εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό από τα τέλη κυκλοφορίας θα αυξηθεί δραματικά, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών που καταθέτουν τις πινακίδες τους πληρώνουν άνω των 600€ τέλη ετησίως (2λιτρα με ταξινόμηση από Νοέμβριο του 2010 και πριν).

Σημειώστε πως δικαίωμα να θέσουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες, στη χρονική διάρκεια που παράλληλα πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας. Δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Αν δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών, αυτομάτως δίδεται και για την κατάθεση των πινακίδων…

Όμως τι χρειάζεται ο ιδιοκτήτης για να καταθέσει της πινακίδες του στην εφορία;

Τα εξής δικαιολογητικά:
1) Αδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
2) Τις πινακίδες
3) Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ (και ένα εκκαθαριστικό).
4) Ένα αντίγραφο του εντύπου Ε9, ώστε να αποδεικνύεται ότι υπάρχει θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητο που θα τεθεί σε ακινησία.
Αν δεν υπάρχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης πρέπει να προσκομιστεί στην εφορία μισθωτήριο συμβόλαιο για θέση πάρκινγκ ή βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί από κάποιον άλλο (συγγενή, φίλο κλπ).
5)Αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς,

Σημειώστε πως οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην εφορία για διάστημα ενός χρόνου. Μετά από αυτό το χρονικό όριο οι πινακίδες καταστρέφονται. Μπορείτε να παραλάβετε πίσω τις πινακίδες σας όποτε το θελήσετε, αφού πληρώσετε τα προβλεπόμενα τέλη, και ένα αντίτιμο για την κατασκευή νέων πινακίδων, εφόσον αυτές έχουν καταστραφεί.

Απάντηση