Βέροια: ‘dura lex sed lex’ – Στο γράμμα του νόμου έμεινε το Δημοτικό Συμβούλιο (βίντεο)

Στο γράμμα του νόμου και στην πιστή εφαρμογή των νομικών διατάξεων, έμεινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, όταν κλήθηκε να αποφασίσει για δύο θέματα με μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις. Των κυλικείων των σχολείων και των καθαριστριών, στις οποίες το “προνοητικό” και “προνοιακό” κράτος, είδε την σημαντική φορολογική βάση για να εισπράξει φόρους!!!

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, το βράδυ της Δευτέρας, ως συνήθως μακρόσυρτη, είχε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά, δύο θέματα. Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν κυρίως “διοικητικής διαχείρισης”.

Πέραν αυτού, μετά την “καθορισμένη” πλέον ώρα, τα έδρανα της αντιπολίτευσης έλαμπαν από την απουσία των συμβούλων!

Αυτή τη φορά παρέμειναν μέχρι το τέλος, η κ. Ελευθεριάδου και σύσσωμη η παράταξη του κ. Μαρκούλη. Δηλαδή ο ίδιος και ο κ. Στογιαννος. Σύνολον: τρεις.

Τα υπόλοιπα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης είτε δεν εμφανίστηκαν καν, είτε εμφανίστηκαν και αποχώρησαν σταδιακά, “κατά μόνας”  ή κατά μικρές ομάδες, πολύ πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση. Φαινόμενο γνωστό και σύνηθες πλέον…

Έτσι η συμπολίτευση είχε ακόμη μια φορά την άνεση, εκτός από τα πρώτα κατά σειρά, στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, να συζητάει και να ψηφίζει σχεδόν μόνη της..

Τα θέματα

Τα θέματα που απασχόλησαν κυρίως αφορούσαν το αίτημα των ατόμων που λειτουργούν τα κυλικεία των σχολείων, για μείωση του μισθώματος.
Μετά από συζήτηση μισής ώρας και πλέον, διαπιστώθηκε ότι το θέμα πρέπει να αναβληθεί.

Αιτία ήταν τόσο ο νόμος ο οποίος ορίζει ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για μειώσεις μισθωμάτων που έγιναν μετά το 2010, υπό την έννοια ότι οι δημοπρατήσεις.

Ως προς τη διαδικασία, αυτή πρέπει να ξεκινήσει από τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν σχετικές αιτήσεις προς εκεί.

Μετά από πρόταση  του Δημάρχου, δόθηκε αναβολή στο θέμα, για να εξεταστούν νέα νομικά δεδομένα που επικαλέστηκαν οι ιδιοκτήτες, αλλά και να ακολουθηθεί η διαδικασία που προτάθηκε νωρίτερα, για παραπομπή στις Σχολικές Επιτροπές.

Κόβουν απ’ τα ψίχουλα…

Την έμπρακτη στήριξη του Δήμου Βέροιας ζήτησαν καθαρίστριες σχολικών μονάδων του Δήμου.

Σύμφωνα με τον τίτλο του θέματος, όπως αναγραφόταν στην ημερήσια διάταξη, οι καθαρίστριες  σταθερή και μόνιμη εργασία και να μην γίνεται περικοπή των αμοιβών τους”.

Όταν μιλάμε για αμοιβές, εννοούμε κάτι “υπέρογκα’ ποσά της τάξης των 200 ευρώ μηνιαίως, τα οποία το κράτος έκρινες ότι είναι πάρα πολλά και πρέπει να τα φορολογήσει.

Αλληλέγγυος στο αιτήματα των καθαριστριών τάχθηκε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δια του μέλους του Δ.Σ. του, Παύλου Τουτουντζίδη.

Παρεμβαίνοντας επί του θέματος ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, τάχθηκε σαφώς υπέρ των αιτημάτων των καθαριστριών, ωστόσο τόνισε το ισχύον νομικό καθεστώς, που δεν επιτρέπει παρεμβάσεις και δεσμεύτηκε να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα για να μπορέσει ο Δήμος να συνεισφέρει, όπου και όπως μπορεί.

Μιλώντας επί του θέματος ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καγκελίδης πρότεινε από του χρόνου οι καθαρίστριες να προσληφθούν μέσω Δήμου και όχι μέσω των σχολικών επιτροπών, ενώ για προσοχή στις ενέργειες ώστε να μην γυρίσει εις βάρος των εργαζομένων, έκανε λόγο ο Διονύσης Κουλουριώτης, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης, τονίστηκε από όλους και είναι κοινά αποδεκτό πως οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται υπό ιδιαιτέρως αντίξοες συνθήκες, με χαμηλό μισθό, μη βαρέα ένσημα και αμφίβολο εργασιακό καθεστώς…

Κλείνοντας το θέμα, υπήρξε δέσμευση του Δημάρχου για άμεσο ραντεβού στην Αθήνα, με επιτροπή του Δήμου και των καθαριστριών, υπό την σύμφωνη γνώμη του Σώματος.

Τελικά, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία: “Η αναγνώριση του δίκαιο αιτήματος για σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να απαιτήσει από την κυβέρνηση και μέσω των συλλογικών οργάνων των Δήμων την πραγμάτωση αυτού του δίκαιου αιτήματος” και διερεύνηση  – διεκδίκηση για: “αμοιβή σύμφωνα με την πραγματική εργασία που προσφέρουμε και όχι με τον αριθμό των αιθουσών” και “μη εφαρμογή της περικοπής του 10%, επιχορηγώντας ο Δήμος τις Σχολικές Επιτροπές, ώστε να καλυφθεί η διαφορά και ταυτόχρονη διεκδίκηση μη μείωσης των κονδυλίων, αλλά αύξησή τους”.

Τα προ ημερήσια θέματα και οσμή σκανδάλου στη ΔΕΥΑΒ

Κατά τη συζήτηση των προ ημερήσιας διάταξης θεμάτων, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Νίκος Μωυσιάδης, αποκάλυψε ότι ερευνάται υπόθεση για μη καταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών για λογαριασμό της Δημτικής Επιχείρησης.  Τόνισε επίσης ότι έχει ξεκινήσει διαχειριστικός έλεγχος από  ορκωτούς λογιστές για το 2011, ενώ εκκρεμούν οι έλεγχοι για το 2012 και εντεύθεν.

Τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα

.verianet.gr

Απάντηση