Οδηγίες προς τους καταναλωτές για την γιορτινή περίοδο από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυ

Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρεάτων και άλλων τροφίμων (ζωικής προέλευσης), που αναμένεται να παρατηρηθεί τις ημέρες αυτές λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι Κτηνίατροι τoυ Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε.Ημαθίας, θα ασκούν καθημερινά εντατικότερους Κτηνιατρικούς Υγειονομικούς Ελέγχους, σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, στις εγκαταστάσεις παραγωγής και διάθεσής τους (σφαγεία, εργαστήρια, κρεοπωλεία, super market κτλ), προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικότερα η Δημόσια Υγεία.

Υπενθυμίζουμε στους κτηνοτρόφους & πτηνοτρόφους (ειδικότερα στους εκτροφείς «οικόσιτων και ημιάγριων χοίρων», αμνοεριφίων και πουλερικών) καθώς και στους εμπόρους, ότι απαγορεύεται η εκτός σφαγείου σφαγή των ζώων (σε στάβλους, μαντριά, αγρούς), για την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και του περιβάλλοντος.

Για τους καταναλωτές συνιστούμε :

1.Να αγοράζουν μόνο προϊόντα ζωικής προέλευσης, που παράγονται σε εγκαταστάσεις εγκεκριμένες και φέρουν στην συσκευασία τους αναγνωριστικό σήμα  (σχήματος οβάλ).

2.Να μην αγοράζουν κρέατα ασφράγιστα (τα οποία στερούνται  σφραγίδων κατηγορίας, καταλληλότητας, προέλευσης, που προβλέπονται από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία).

Όλα τα ζώα Κοινοτικής Προέλευσης, που σφάζονται στα ελληνικά σφαγεία σφραγίζονται με σφραγίδες χρώματος τιρκουάζ, ενώ των Τρίτων Χωρών σφραγίζονται με σφραγίδες χρώματος καστανού, εκτός των βοοειδών που παρέμειναν τουλάχιστον τρεις μήνες στην Ελλάδα και σφραγίζονται με σφραγίδες χρώματος τιρκουάζ.

Όλα τα σφάγια των βοοειδών εκτός από τις σφραγίδες κατηγορίας και καταλληλότητας, πρέπει να φέρουν και επισήμανση (καρτελάκι).

– Η επισήμανση (στο καρτελάκι) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΕΑΣ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

αναφέρεται ΜΟΝΟΝ στα βοοειδή Ελληνικής καταγωγής, εκτροφής, που σφάγηκαν στην Ελλάδα, σε ηλικία μεγαλύτερη των 12 μηνών

–              Η επισήμανση (στο καρτελάκι) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ

ΚΡΕΑΣ αναφέρεται ΜΟΝΟΝ στα βοοειδή Ελληνικής καταγωγής, εκτροφής, που σφάγηκαν στην Ελλάδα, σε ηλικία μέχρι 12 μηνών.

Εκτός των παραπάνω υποχρεωτικών ενδείξεων μπορεί να αναγραφεί, ως προαιρετική ένδειξη στην ετικέτα επισήμανσης η φράση  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΜΗΝΩΝ», για όσα βοοειδή έμειναν σε ελληνική εκτροφή περισσότερο από πέντε μήνες.

Το κρέας των άγριων θηραμάτων σημαίνεται με πεντάγωνη σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα (παραλληλόγραμμη)  προέλευσης, που δηλώνει το όνομα της χώρας προέλευσης.

Το κρέας των εκτρεφόμενων θηραμάτων, σημαίνεται  με ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου σχήματος, όπου θα αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα  «ΘΗΡΑΜΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ».

Τα σφάγια των πουλερικών (γαλοπούλες –κοκοράκια- κοτοπουλάκια κλπ), όσον αφορά τους υγειονομικούς όρους παραγωγής και εμπορίας πουλερικών θα πρέπει να κυκλοφορούν στο εμπόριο αποπτιλωμένα, απεντερωμένα και επισημασμένα (με καρτελάκι).

Τελειώνοντας, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ημαθίας εύχεται σε όλους Καλές Γιορτές και συνιστά στους καταναλωτές  να απευθύνονται στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία (Τμήμα Κτηνιατρικής τηλ. 2331350135, 2331350193) σε κάθε διαπίστωση αντικανονικής ή ανθυγιεινής διάθεσης ενός τροφίμου

 

Απάντηση