Υγρασία: Προστατέψτε την οικογένειά σας!

Η υγρασία είναι μια αντιπαθητική κατάσταση που συμβαίνει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό σε κάθε σπίτι. Οι παράγοντες που την προκαλούν είναι ποικίλοι, όπως για παράδειγμα το κλίμα της περιοχής, ο προσανατολισμός του σπιτιού, η θέση του σε σχέση με άλλα κτήρια ή διαμερίσματα, η βλάστηση κα. Αν θέλουμε να απαλλαχτούμε από την υγρασία με απλούς τρόπους, μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικές συμβουλές για να προστατεύσουμε το σπίτι μας και την οικογένειά μας από το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο.

Το Α και το Ω για να απομακρύνουμε την υγρασία από το εσωτερικό του σπιτιού είναι ο καλός αερισμός των χώρων. Λίγα λεπτά καθημερινού αερισμού με ανοιχτά παράθυρα θα «ξεμπλοκάρει» αποτελεσματικά την ατμόσφαιρα. Επίσης, αν διατηρούμε ανοιχτές τις εσωτερικές πόρτες του σπιτιού, θα διευκολύνουμε την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.

Ο θερμός ατμός εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με υγρασία, όταν κάνουμε μπάνιο με ζεστό νερό. Περιορίζοντας σε διάρκεια και ένταση τα μπάνια το χειμώνα, θα μειώσουμε σημαντικά το φαινόμενο της συσσώρευσης υδρατμών στους τοίχους και στο ταβάνι του μπάνιου.

Στην ίδια λογική, είναι καλό να αποφεύγουμε κάθε είδους άσκοπη σπατάλη ζεστού νερού. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να βάζουμε πλυντήριο όταν ο κάδος έχει γεμίσει και όχι να κάνουμε περιττές πλύσεις. Έτσι, θα περιορίσουμε την υγρασία, αλλά παράλληλα θα εξοικονομήσουμε νερό και ενέργεια.

Η τοποθέτηση ανεμιστήρων εξάτμισης στα σημεία του σπιτιού όπου γίνεται χρήση ζεστού νερού, όπως είναι η κουζίνα και το μπάνιο, θα παίξει σημαντικό ρόλο. Οι συσκευές αυτές εξασφαλίζουν την μείωση των επιπέδων στης υγρασίας στους χώρους που καλύπτουν, ενώ εμποδίζουν την διαφυγή της σε διπλανούς χώρους.

Πολύ συχνά όταν βρέχει, στεγνώνουμε τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού, με τη βοήθεια μιας απλώστρας. Η συνήθεια επιβαρύνει με υγρασία το δωμάτιο που φιλοξενεί τη μπουγάδα και θα πρέπει να αποφεύγεται. Καλύτερα να περιμένουμε τον καιρό να βελτιωθεί πριν βάλουμε πλυντήριο, ή να προτιμήσουμε έναν κοινόχρηστο στεγασμένο χώρο για το άπλωμα.

Αν αγαπάμε τα φυτά σε βάζα ή γλάστρες, τότε θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα με την παρουσία τους εντός του σπιτιού. Τα φυτά έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν και να αναζωογονούν την ατμόσφαιρα, όμως παράλληλα εκπέμπουν υγρασία. Θα πρέπει να τηρούμε ένα μέτρο στον αριθμό των φυτών στο χώρο μας και αν χρειαστεί μπορούμε να απομακρύνουμε μερικές γλάστρες σε εξωτερικούς χώρους για να αποφορτίσουμε την ατμόσφαιρα.

Μερικές οδηγίες για τα υπνοδωμάτια:

Τα χαλιά συγκρατούν την υγρασία. Εξετάστε την αντικατάσταση του χαλιού με μοκέτα στο παιδικό δωμάτιο.

Τα τζάμια είναι σημεία συγκέντρωσης υδρατμών λόγω της άμεσης επαφής τους με το εξωτερικό περιβάλλον. Εφαρμόστε μονωτικές μεμβράνες τζαμιών στα υπνοδωμάτια και στους χώρους που χρησιμοποιούν τα παιδιά.

Οι τοίχοι και τα δομικά στοιχεία από σκυρόδεμα, είναι καλοί αγωγοί για την υγρασία. Αν κοντά στο κρεβάτι των παιδιών υπάρχει εξωτερική κολώνα ή τοιχίο που δεν διαθέτει εξωτερική θερμομόνωση, επιχειρήστε την εφαρμογή μονωτικών υλικών εσωτερικά και εξωτερικά.

Απάντηση