Μια νέα έρευνα συνδέει τη χρήση των social media στους εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας

Η έρευνα δείχνει ότι οι νέοι που χρησιμοποιούν πολύ συχνά το διαδίκτυο είναι πιο πιθανό να χρειαστούν ψυχολογική στήριξη. Αυτή η νέα μελέτη, συνδέει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εφήβων με θέματα ψυχικής υγείας.

 

Η μελέτη διενεργήθηκε από ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Οτάβα της Επιδημιολογίας, στην οποία ερωτήθηκαν 753 μαθητές από το γυμνάσιο και το λύκειο.

 

Από τους μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα, περίπου το 25% ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα, ενώ περίπου το 55% είπε ότι έκανε λιγότερη χρήση από αυτό το χρονικό όριο. Περίπου το 20% ανέφερε σπάνια ή καθόλου χρήση των κοινωνικών δικτύων.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μαθητές που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ανάγκηγια ψυχολογική υποστήριξη, σε σχέση με όσους δεν το έκαναν.

 

Οι έφηβοι που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν υπερβολικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσίαζαν συχνότερα όχι μόνο χαμηλότερες αυτο-αναφερόμενες καταστάσεις ψυχικής υγείας, αλλά είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ψυχολογική δυσφορία ή σκέψεις αυτοκτονίας.

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι νέοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να αναζητήσουν την αλληλεπίδραση και την υποστήριξη και ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για να καθοριστεί η σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εφήβων.

 

Απάντηση