Θυρεοειδής και διατροφή επηρεάζουν τη μνήμη!!

Όσοι ανησυχούν επειδή δεν συγκρατούν εύκολα διάφορες λεπτομέρειες ή διότι ξεχνούν συχνά που άφησαν τα κλειδιά τους και πώς λέγεται η δασκάλα του παιδιού τους, ίσως 8α πρέπει να κοιτάξουν τον….θυρεοειδή αδένα.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την απόδοση της μνήμης πολλές φορές είναι φαινομενικά άσχετοι μαζί της, ωστόσο η επίδρασή τους είναι σημαντική, αφού ευθύνονται για πολλά από τα «κενά» της.

Σύμφωνα με τον δρα Majid Fotuhi, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Κέντρο Έρευνας Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, παράγοντες όπως η έλληψη ύπνου, το άγχος, η χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων, η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς, το κάπνισμα, η έλλειψη βιταμίνης Β12, ακόμη και η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά, δεν επιτρέπουν στη μνήμη να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ίδιος στη «Huffington Post», ευτυχώς η μνήμη είναι εύπλαστη, γεγονός που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να αλλάζει και να βελτιώνεται.Επίσης, η μνήμη μπορεί να ενισχυθεί με απλές «παρεμβάσεις», όπως η βελτίωση της διατροφής και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, το οποίο, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, περιέχει συστατικά που αυξάνουν τη δημιουργία νέων νευρώνων.

Σημαντικό ρόλο στην απόδοση της μνήμης παίζει και το στρες, καθώς μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα έδειξε  ότι η καταπολέμιση του άγχους βοηθά τους μαθητές να αποδώσουν καλύτερα στις εξετάσεις.

Επίσης, τόσο οι μαθητές όσο και οι ενήλικες πρέπει να προσέχουν τα σοβαρά κρυολογήματα, καθώς μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση «Neurology» αναφέρει ότι τα άτομα που εκτίθενται σε  πολλά μικρόβια έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν στο μέλλον προβλήματα μνήμης. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.600 άτομα και διαπιστώθηκε ότι εκείνα που είχαν εκτεθεί πολλές φορές σε μικρόβια παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ γνωστικών λειτουργιών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στα επίπεδα βιταμίνης Β12 στον οργανισμό, η οποία, σύμφωνα με πολλές μελέτες, όταν δεν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, προκαλεί, εκτός από προβλήματα μνήμης, έντονη αίσθηση κόπωσης και δυσκοιλιότητα.

Τέλος, τη λειτουργία της μνήμης επηρεάζει και ο θυρεοειδής, καθώς, όταν τα επίπεδά του είναι είτε υψηλά είτε χαμηλά, προκαλούν δυσκολίες στη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης.  (πηγή:κυριακάτικη δημοκρατία, Αλεξάνδρα Χυδηριώτη)

Απάντηση