Οι μπανάνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου

ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ τον μεταβολισμό, ανακουφίζουν το στομάχι, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και μπορούν να αντικαταστήσουν τα ενεργειακά ποτά. Ο λόγος για τις μπανάνες, οι οποίες αποτελούν την πιο γνωστή φυσική πηγή καλίου, ενώ θεωρούνται το πιο δημοφιλές φρούτο σε όλον τον πλανήτη.

Σύμφωνα με ειδικούς, μια μπανάνα μετρίου μεγέθους περιέχει 422mg καλίου, δηλαδή το 12% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας που πρέπει να λαμβάνει κανείς. Επίσης, περιέχει αρκετές ίνες και σχεδόν το 20% των βιταμινών C και Β6 που χρειάζεται καθηερινά ο οργανισμός.

Επίσης, οι μπανάνες δίνουν στον οργανισμό την αίσθηση της πληρότητας, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους, ενώ είναι απαραίτητες για όσους έχουν πρόβλημα υπέρτασης, καθώς, λόγω του καλίου που περιέχουν, βοηθούν τον οργανισμό να ρυθμίσει καλύτερα την πίεση του αίματος.Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, το κάλιο που περιέχουν οι μπανάνες λειτουργεί ως διουρητικό, κι έτσι βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει το νάτριο και τα υγρά που κατακρατεί.

Μάλιστα, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου αλλά και εγκεφαλικούκατά 21%, ενώ βοηθά όσους αθλούνται να αποφύγουν τις κράμπες. Μελέτη που έχει δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «PLOS One» αναφέρει ότι όσοι ασχολούνται με το τρέξιμο και τον αθλητισμό γενικότερα, και αντικα8ιστούν  τα ενεργειακά ποτά με μπανάνες, παρουσιάζουν εξίσου καλές επιδόσεις, αλλά είναι πιο κερδισμένοι επειδή λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Τέλος, οι μπανάνες περιέχουν προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην πέψη, και παράλληλα αποτελούν πολύ καλή πηγή προβιοτικών, που δεν διασπώνται από τον οργανισμό και παρέχουν τροφή στα προβιοτικά, ενισχύοντας τη λειτουργία του εντέρου.

Πηγή: κυριακάτικη δημοκρατία, Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Απάντηση