«USS Zumwalt»: Αυτό είναι το νέο «διαμάντι» του Αμερικανικού στόλου(video-foto)

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ  ανακοίνωσε πως υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή δύο ακόμη ίδιων πλοίων, ώστε να ολοκληρωθεί η τάξη των Zumwalt, όπως θα είναι γνωστή

Η κατασκευή του μεγαλύτερου αντιτορπιλικού (καταδρομικού) πλοίου, που δημιουργήθηκε ποτέ για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι γεγονός.

Το εντυπωσιακό πλοίο αναχώρησε τη Δευτέρα από τον ποταμό Κενεμπέκ για τον Ατλαντικό ωκεανό, όπου θα δοκιμαστούν οι ικανότητές του πριν συμπεριληφθεί στον αμερικανικό στόλο.

Το USS Zumwalt, όπως είναι το όνομα του, ζυγίζει περίπου 15,000 τόνους, ενώ το μήκος του ξεπερνά τα 185 μέτρα.

Περισσότεροι από 200 ναυπηγοί, ναύτες, αλλά και οι κάτοικοι της πόλης Μπαθ, όπου κατασκευάστηκε, συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το USS Zumwalt να χάνεται στη θάλασσα.

Η Kelley Campana, μια υπάλληλος του Bath Iron Works, δήλωσε πως επρόκειτο για ανατριχιαστική εμπειρία.

Πιο συγκεκριμένα, σχολίασε πως: «Είναι συναρπαστικό. Είναι μια σπουδαία ημέρα για τους ναυπηγούς, αλλά και για όλους τους Αμερικανούς. Το USS Zumwalt είναι το πρώτο στην κατηγορία του. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι ανάλογο. Μοιάζει με το μέλλον».

Από την μεριά του ο καπετάνιος του πλοίου, James Kirk, λίγο πριν αναχωρήσει το πλοίο δήλωσε με ανάλογο ενθουσιασμό πως: «Είμαστε ξετρελαμένοι που βλέπουμε το Zumwalt σε δράση. Για το πλήρωμα, αλλά και όσους ασχολήθηκαν με την κατασκευή αυτού του καταπληκτικού πλοίου, αυτή είναι μια σπουδαία στιγμή».

Το πλοίο, για την κατασκευή του οποίου δαπανήθηκαν 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, διαθέτει νέο ραντάρ και σόναρ, ισχυρούς πυραύλους και όπλα, αλλά και μηχανισμό μείωσης εντοπισμού του ραντάρ του. Αυτό σημαίνει πως το Zumwalt θα ανιχνεύεται από τα άλλα πλοία σαν ένα μικρό πλοιάριο.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό των όπλων, το νέο απόκτημα του αμερικανικού στόλου διαθέτει πυραύλους που θα κατευθύνονται μέσω υπολογιστή και θα είναι σε θέση να χτυπήσουν στόχους μέχρι και 100 χιλιόμετρα μακριά.

Παρ’ όλα αυτά, το εντυπωσιακό πλοίο φαίνεται πως δεν έχει πείσει τους πάντες, καθώς οι επικριτές του ισχυρίζονται πως το σχήμα του, το οποίο έχει πολλές γωνίες, το καθιστά λιγότερο σταθερό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Eric Wertheim, συγγραφέας και εκδότης του: «Οδηγός για την καταπολέμηση των Στόλων του Κόσμου», σχολίασε πως  τα τόσα πολλά και νέα συστήματα του πλοίου δεν προσδίδουν σιγουριά.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ από την μεριά του εμφανίστηκε εξαιρετικά σίγουρο για την ασφάλεια και τον σχεδιασμό του νέου πλοίου, ενώ ανακοίνωσε πως υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή δύο ακόμη ίδιων πλοίων, ώστε να ολοκληρωθεί η τάξη των Zumwalt, όπως θα είναι γνωστή.

Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον Ναύαρχο Elmo Zumwalt, έναν καταξιωμένο αξιωματικό του αμερικανικού Ναυτικού, ο οποίος απεβίωσε το 2000.

Απάντηση