Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»

Ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας», πήρε μέρος στην Πανελλαδική σύσκεψη των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στον Παλαμά – Καρδίτσας με την πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα από κάθε γωνιά της χώρας (Έβρο, Ανατολική – Κεντρική – Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά, Πελοπόννησο, Κρήτη κα).

Σκοπός της σύσκεψης η εκτίμηση της κατάστασης και η λήψη αποφάσεων για παραπέρα κλιμάκωση, με πανελλαδικό συντονισμό και αναβαθμισμένες μορφές πάλης των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δίνουν μια μεγάλη μάχη για να εμποδιστούν τα εξοντωτικά γι’ αυτούς μέτρα της νέας ΚΑΠ της ΕΕ και του τρίτου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συμμε-τέχοντας μαζικά στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνει επί ένα μήνα σε διάφορες περιοχές της χώρας, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Στα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που προωθούν ΕΕ και κυβέρνηση, περιλαμβάνονται:

· Μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις που θα φτάσουν μέχρι και το 60%, συνολικά, έως το τέλος 2019 που θα διαρκέσει η νέα ΚΑΠ και νέοι αποκλεισμοί μικρομεσαίων αγροτών απ’ αυτές.

· Νέοι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή.

· Βαριά φορολογία από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, με συντελεστή 26% και με προκαταβολή στο 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς.

· Αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

· Κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου και μεγάλη αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

· Τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ,

· ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, χωράφια.

· Επιβολή υψηλότερου φόρου σε αγροτικά προϊόντα, όπως το κρασί και το τσίπουρο.

Όπως φάνηκε και από τις απαντήσεις του Β. Αποστόλου που έδωσε στην αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στις 4 Δεκέμβρη, απόφαση της κυβέρνησης είναι αυτά τα μέτρα να προχωρήσουν με κάθε τρόπο, γιατί αυτό επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπερασπίζεται και εφαρμόζει με συνέπεια. Η αρνητική στάση της κυβέρνησης ήταν το σινιάλο για να ενισχυθούν τα υφιστάμενα μπλόκα και μέσα σ’ αυτό το κλίμα της αγανάκτησης και των διαθέσεων για αγώνα πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά.

Τις αγωνιστικές διαθέσεις που επικρατούν μέσα στον αγροτικό κόσμο μετέφεραν στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ομοσπονδιών, αγροτικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, τονίζοντας ότι έχει πλέον γίνει συνείδηση στους μικρομεσαίους αγρότες πως ο αγώνας αφορά στην ίδια στην επιβίωσή τους.

Ιδιαίτερα αγωνιστικοί και ενθουσιώδεις ήταν οι εκπρόσωποι των νέων αγροτικών συλλόγων που ιδρύθηκαν τις τελευταίες ήμερες σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να συνδυαστεί και να συνδεθεί ο αγώνας με την αναγκαία αναγέννηση, ανασυγκρότηση και ισχυροποίησης του αγροτικού κινήματος.

Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πλαγιοκοπήσεις του αγώνα που θα έρθουν από τον αγροτοσυνδικαλισμό, ο οποίος υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, επεσήμαναν αρκετοί εκπρόσωποι.

Πολλοί από τους εκπροσώπους αναφέρθηκαν στις προσπάθειες τρομοκράτησης των αγροτών που γίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας με στόχο να τους φοβίσουν και να μη συμμετέχουν στις νέες κινητοποιήσεις.

Η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση συνέχισης των κινητοποιήσεων στην οποία συμφώνησε και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», με διάφορες μορφές τοπικά και κλιμάκωση σε πανελλαδικό συντονισμό με στήσιμο μπλόκων με τρακτέρ το δεύτερο 15νθήμερο του ερχόμενου Γενάρη.

Ξεκινάμε μια μεγάλη εξόρμηση στα χωριά της περιοχής μας καλώντας τους αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους στην κατεύθυνση που αποφασίστηκε στην σύσκεψη για πανελλαδικό συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα τους.

Απάντηση