Το «ένοχο» μυστικό του CEO που μείωσε τον μισθό του κατά 90% και διπλασίασε των υπαλλήλων του

Φαινόταν πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Στις 13 Απριλίου, με δημοσιογράφους από τους New York Times και το NBC News να τον καταγράφουν, ο Dan Price, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Gravity Payments, μια εταιρεία επεξεργασίας πιστωτικών καρτών, με έδρα το Σιάτλ, ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι ο κατώτατος μισθός αυξανόταν στα 70.000 δολ. ανά έτος. Ορισμένοι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να διπλασιάζονται. Αλλά δεν τελείωσε εκεί. Σχεδίαζε να κόψει τον δικό του μισθό ύψους 1,1 εκατ. δολ. για την κάλυψη του κόστους. Είχε διαβάσει μια μελέτη που δείχνει ότι ένα επιπλέον εισόδημα βελτιώνει την ευτυχία των ανθρώπων που κερδίζουν λιγότερα από περίπου 75.000 δολ. «Δεν είναι τα περισσότερα χρήματα. Είναι το να κάνεις τη διαφορά», είπε ο Price σε μια από τις δεκάδες συνεντεύξεις που έδωσε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση.

Η ιστορία του Price έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, ένα καπιταλιστικό παραμύθι για την αντιμετώπιση της όξυνσης των ανισοτήτων. Ο Price με την γοητεία του θεωρήθηκε ένας ελκυστικός αγγελιοφόρος. Ο Rush Limbaugh τον κατήγγειλε ως σοσιαλιστή. Ο Jesse Ventura τον βάφτισε Ρομπέν των Δασών.

Στο τέλος του καλοκαιριού, όμως, οι New York Times δημοσίευσαν ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Price, που δείχνει ότι η αύξηση των μισθών δεν ήταν κάτι τόσο απλό. Αιτούντες εργασία είχαν κυριεύσει την εταιρεία και δύο υπάλληλοι παραιτήθηκαν, λέγοντας ότι η αύξηση δεν ήταν δίκαιη για τα υψηλότερα εισοδήματα. «Πιθανώς το χειρότερο πλήγμα από όλα», έγραψαν οι Times, ήταν ότι περίπου δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση, ο Price μηνύθηκε από τον μεγαλύτερο αδελφό του Lucas, ο οποίος κατέχει περίπου το 30% της Gravity. Η κατηγορία ήταν πως δεν εξυπηρετεί τα δικαιώματά του ως μειοψηφικού μετόχου, σύμφωνα με τους Seattle Times και η μήνυση επίσης αναφέρει παραβιάσεις καθηκόντων και συμβάσεων. «Λυπάμαι βαθύτατα για το ρήγμα αυτό που έχει προκληθεί στη σχέση μου με τον αδελφό μου», είπε ο Price.

Gravity CEO Dan Price

Ο Greg Hollon, δικηγόρος του Lucas Price ανέφερε πως η μήνυση είναι προς απάντηση σε διάφορες ενέργειες του Dan Price που λαμβάνουν χώρα χρόνια τώρα.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα Lucas Price, ο ίδιος συμφώνησε να λάβει μειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρίας όταν αναδιαρθρώθηκε η εταιρία το 2008. Τώρα ο Lucas αναζητά το δίκιο του για πιθανή επαναγορά του μεριδίου του στην εταιρία, μέσω της δικαστικής οδού.

Dan Price and Gravity staff meetings

Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς και επιτυχίας, όταν ο Price έκανε την ανακοίνωσή για την αύξηση, είπε στο προσωπικό του: «Ο μισθός μου έχει οριστεί με βάση τις τιμές της αγοράς και εξαιτίας αυτής της αυξανόμενη ανισότητας, ως Διευθύνων Σύμβουλος το ποσό αυτό είναι πολύ, πολύ υψηλό».

Είτε κρίνοντας από τα μικτά ή τα καθαρά έσοδα, οι απολαβές του Price ήταν άτυπες για μια εταιρεία του μεγέθους της. Τα οικονομικά της Gravity δεν είναι δημόσια, αλλά ο Price αναφέρει ότι τα ακαθάριστα έσοδα ήταν 150 εκατομμύρια δολάρια το 2014 και θα αυξάνονταν σε περίπου 200 εκατομμύρια δολ. το 2015. Αλλά η Gravity φαίνεται να πέρασε αυτόματα το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους στα δίκτυα πιστωτικών καρτών και στους εκδότες.

Η Gravity είχε περίπου 120 εργαζόμενους, οι οποίοι κέρδιζαν λίγο λιγότερο από 50,000 δολ. κατά μέσο όρο. Ο Price υπολόγισε ότι θα κοστίσει περίπου 1,8 εκατομμύρια δολ. για να αυξήσει τους μισθούς σε 70.000 δολ. σε διάστημα τριών ετών. Το κούρεμα της αμοιβής του θα κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος της και οι αυξήσεις των μισθών του προσωπικού θα τους έκανε πιο παραγωγικούς. Έτσι, πίστεψε ότι η όλη κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Ο Price κατάλαβε την αξία της δημοσιότητα του θέματος γι αυτό κάλεσε τα κανάλια. Θα μπορούσε να αποκτήσει εκατοντάδες νέους πελάτες μετά την δημοσίευση της αύξησης. Όπως και έγινε!

Αν η μήνυση του αδερφού του δεν ήταν μια αντίδραση για την αύξηση των μισθών, τι θα μπορούσε να είναι; Ο Price ανακοίνωσε την μεγαλόψυχη πράξη του, ένα μήνα μετά την μήνυση που αφορούσε στην ουσία, απληστία. Η μείωση της αμοιβής του θα μπορούσε να δώσει στον Price μεγάλη δύναμη διαπραγμάτευσης. «Με τα κέρδη, τουλάχιστον τα βραχυπρόθεσμα, να μετατοπίζονται στους μισθούς, υπάρχει πιθανότητα να εξαγοράσει τον αδερφό του, σύμφωνα με τους New York Times.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/04/14/20/2791FE1000000578-0-image-a-43_1429040823433.jpg

Εβδομήντα εργαζόμενοι της Gravity κερδίζουν τώρα πολλά περισσότερα από όσα κέρδιζαν πριν. Τελικά ήταν αλτρουισμός ή μια δαπανηρή μήνυση που παρακίνησε τον Price; Εάν το βιβλίο του δεν δώσει τις απαντήσεις, τότε θα το κάνει η υπόθεση του Lucas, η οποία θα δικαστεί τον Μάιο

Απάντηση