Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας:Όχι στο κλείσιμο των τμημάτων σε Νάουσα και Πλατύ

Η Ένωση μας την 11/11/2015 ήταν παρούσα στην παρουσίαση του σχεδίου αναδιοργάνωσης Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ Δημητρίου. Κατά την παρουσίαση του σχεδίου αναφορικά με τις
υπηρεσίες της Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής : Καταργείται ο αστυνομικός σταθμός Μελίκης, καταργείται ο σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Βεργίνας και δημιουργείται γραφείο Τουριστικής Αστυνομίας στο Α.Τ. Βέροιας, καταργείται το Τμήμα Ασφαλείας Νάουσας και συγχωνεύεται με το Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας και τέλος Καταργείται το Αστυνομικό Τμήμα Πλατέος και συγχωνεύεται με το Αστυνομικό τμήμα Αλεξάνδρειας.
Το Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης μας τις επόμενες μέρες πραγματοποίησε επισκέψεις σε όλες τις υπό κατάργηση υπηρεσίες προκειμένου να συνομιλήσει με τους υπηρετούντες εκεί συναδέρφους, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ευρείες συσκέψεις που έγιναν στο Δημαρχείο Νάουσας και στην κοινότητα Πλατέος με βασικό θέμα συζήτησης το σχέδιο αναδιοργάνωσης υπηρεσιών της Ελληνικής αστυνομίας.
Έχοντας αποκομίσει πλήρη εικόνα της παρούσας κατάστασης που επικρατεί στις υπηρεσίες που πλέον τελούν υπό καθεστώς κατάργησης αλλά και έχοντας ως βασικό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των συναδέρφων μας δηλώνουμε τα εξής:
Το συνδικαλιστικό μας κίνημα είχε ως πάγιο αίτημα την αναδιοργάνωση Υπηρεσιών  τόσο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των συναδέρφων μας όσο και για την αναβάθμιση του αγαθού της ασφάλειας που προσφέρουμε στον Έλληνα Πολίτη. Στην προκειμένη όμως περίπτωση η διαδικασία που ακολουθήθηκε δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, καθώς ενώ τονίστηκε πως δεν πρόκειται για ειλημμένες αποφάσεις  αλλά για ευρεία διαβούλευση με όλους τους φορείς, ποτέ δεν ζητηθήκαν οι θέσεις – προτάσεις μας προκειμένου οι ιθύνοντες και πραγματιστές αυτού του σχεδίου να τις λάβουν ή όχι προγενέστερα υπόψη τους. Επισημαίνεται πως ουδέποτε διεκδικήσαμε θέση συνδιοίκησης ή απαιτήσαμε να συναποφασίσουμε με τη Διοίκηση της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου μας.
Αναφορικά με την κατάργηση του Τμήματος Ασφαλείας Νάουσας δηλώνουμε άκρως αντίθετοι, καθώς προτείνεται να συγχωνευτούν δύο υπηρεσίες με αλλότρια καθήκοντα και έτσι αυτόματα καταρρίπτεται η επιχειρηματολογία  πως έτσι  θα ενισχυθεί η αστυνόμευση με την πλήρη επάνδρωση περιπολικών. Προφανές είναι ότι θα ενισχυθεί η επάνδρωση των περιπολικών τάξης αλλά θα αποδυναμωθεί πλήρως η επάνδρωση περιπολικών ασφάλειας.
Αναφορικά με την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Πλατέος δηλώνουμε άκρως αντίθετοι με την κατάργηση της υπηρεσίας αυτής, καθώς με καθ’ οποιονδήποτε τρόπο δεν διασφαλίζεται η μη μετακίνηση των συναδέρφων σε όμορη Υπηρεσία.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε στην πιο σημαντική έλλειψη του παρόντος σχεδίου αναδιοργάνωσης που είναι το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που θα ορίζει το νέο οργανόγραμμα υπηρεσιών. Το γεγονός ότι απουσιάζει το εν λόγω Π.Δ.  από το σχέδιο αναδιοργάνωσης που θα καθορίζει τις οργανικές θέσεις των νέων υπηρεσιών, θεωρούμε βέβαιο παρά τις διαβεβαιώσεις της Φυσικής Ηγεσίας του Υπουργείου,  πως όλοι οι συνάδερφοι των υπό κατάργηση υπηρεσιών θα μεταφερθούν στις συγχωνευόμενες υπηρεσίες , η εμπειρία μας έχει δείξει πως πολλοί εξ αυτών στην πορεία θα «χαθούν».
Πώς διασφαλίζεται πως οι οργανικές θέσεις των νέων υπηρεσιών  θα αποτελούν το άθροισμα των δύο υπηρεσιών που συγχωνεύτηκαν; Πολλών δε μάλλον πώς διασφαλίζεται η μη μετακίνηση των συναδέρφων αυτών που δεν θα επιθυμούν να μετακινηθούν;

Απάντηση