10 χρήσιμα tips για νέες μαμάδες που μένουν στο σπίτι

Το να μένεις έστω για κάποιο διάστημα στο σπίτι με τα παιδιά σου είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορεί κανείς να λάβει στη ζωή. Είναι μία μοναδική εμπειρία με πολλές συναρπαστικές πτυχές. Ναι πράγματι, μπορεί κάποιες φορές η ζωή και η καθημερινότητα στο σπίτι να είναι κουραστική, οι στιγμές όμως με τα παιδιά μας, ιδίως όταν είναι ακόμη μωρά, είναι μοναδικές και ανεπανάληπτες.

Αν είσαι νέα μαμά και είσαι στο σπίτι, σου έχουμε 10 tips που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα, γιατί όχι και σωτήρια!

1. Ενυδάτωση
Το να μένουν οι μαμάδες σπίτι, όσο και αν σας φαίνεται περιττό, απαιτεί ενυδάτωση! Και δεν μιλάμε μόνο για κάποια καλλυντική κρέμα. Εννοούμε πως πρέπει να πίνετε πολλά υγρά. Είτε πρόκειται για νερό, για χυμό ή καφέ, ο οργανισμός χρειάζεται τα υγρά για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Ιδίως για τις μαμάδες που θηλάζουν, τα υγρά όπως το νερό και ο χυμός είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

2. Κάντε λίγη γυμναστική
Όλοι έχουν τη λανθασμένη άποψη πως οι μητέρες που μένουν σπίτι προλαβαίνουν ακόμα και να γυμναστούν. Λάθος… ο χρόνος δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Όμως είναι σημαντικό να ξεκλέψετε λίγο χρόνο και να επενδύσετε στη γυμναστική. Θα δείτε ότι θα σας αναζωογονήσει στην ψυχή, στο μυαλό και στο σώμα και θα αισθανθείτε πολύ γρήγορα πιο δυνατή και με καλύτερη διάθεση.

3. Ετοιμαστείτε για την υπόλοιπη ημέρα που ακολουθεί
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά οι μαμάδες που μένουν σπίτι γνωρίζουν καλύτερα από όλους πόσο εύκολο ακούγεται αλλά δεν είναι, να εκμεταλλεύεσαι σωστά την ημέρα και να προλαβαίνεις τα πάντα. Κάντε τη δική σας προσπάθεια να ορίσετε το πρόγραμμα όπως εσείς θέλετε και όπως σας ταιριάζει, αφού έχετε αυτή τη δυνατότητα και εκμεταλλευτείτε ακόμα και το τελευταίο 5λεπτο της ημέρας!

4. Ζητήστε βοήθεια
Πολλές μαμάδες νιώθουν ένοχές να πάρουν κάποια ειδικό για κάποιες ώρες προκειμένου να τις βοηθήσει όταν χρειάζεται να κάνουν κάποιες εξωτερικές δουλειές. Εσείς μην διστάσετε! Είναι επιλογή και δικαίωμά σας να χρειάζεστε ξεκούραση που και που. Είτε πρόκειται για δουλειές έξω από το σπίτι, είτε για καφέ με τη φίλη σας, βγείτε από το σπίτι και αφήστε τα παιδιά για λίγο με μια ασφαλή επιλογή.

5. Ξεκλέψτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας
Ακόμα και ένα 20λεπτο μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χαλαρωτικό για να διαβάσετε λίγο από το αγαπημένο σας βιβλίο ή για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Δεν χρειάζεται να κάνετε όλες τις δουλειές του σπιτιού όσο τα παιδιά κοιμούνται. Σε κάποιον από τους ύπνους της ημέρας τους εκμεταλλευτείτε την ησυχία για εσάς. Δεν θα το μετανιώσετε…

6. Συμμετέχετε σε ομάδες με άλλους γονείς
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες ομάδες δημιουργούνται με επίκεντρο τους νέους γονείς. Γνωρίστε νέο κόσμο και επωφεληθείτε και εσείς από τη γνωριμία σας με άλλους γονείς. Το να μοιραζόμαστε πάντα βοηθάει, μας κάνει να νοιώθουμε καλύτερα, να παίρνουμε ιδέες, να ανταλλάσουμε απόψεις και συναισθήματα.

7. Αγνοείστε τα κακοπροαίρετα σχόλια
Σταματήστε να προσπαθείτε να εξηγήσετε πόσο δύσκολο είναι το μεγάλωμα των παιδιών σε όσους δείχνουν δυσπιστία και αμφισβητούν τον καθημερινό σας κόπο. Άλλωστε είναι χαμένος χρόνος. Αν κάποιος δεν το ζήσει, δεν μπορεί και να το καταλάβει. Να ζείτε την κάθε μέρα με χαρά και αισιοδοξία.Το ότι έχετε επιλέξει να παραμείνετε στο σπίτι για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας δεν σημαίνει πως πρέπει να ασχολείστε συνεχώς μαζί τους. Είναι πολύ χρήσιμο να τους μάθετε να παίζουν και μόνα τους χωρίς να έχουν ανάγκη πάντα τη δική σας παρουσία. Με επίβλεψη βέβαια μπορείτε όση ώρα τα παιδιά θα παίζουν (κυρίως όσο αυτά μεγαλώνουν) να ξεκλέψετε χρόνο για άλλες δουλειές.

9. Δεν χρειάζεται να είναι όλα στην εντέλεια
Το να είστε καλές μαμάδες δεν συνεπάγεται την απόλυτη τάξη μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά, είναι παιδιά… Οπότε μην απελπίζεστε με το χάος που μπορεί να ξεπετάγεται από τη μία στιγμή στην άλλη μπροστά στα μάτια σας. Απολαύστε το… είναι πηγή χαράς και ζωής.

10. Εξοπλίστε το σπίτι με προμήθειες παντός τύπου
Όπως όλοι γνωρίζουμε τα παιδιά είναι ζωηρά και πολύ γρήγορα και εύκολα μπορεί να πέσουν και να τραυματιστούν ελαφρά. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε προμήθειες από είδη πρώτων βοηθειών μέχρι… καθαριστικά!

 

Απάντηση