Κολομβία: Βρέθηκε το «Άγιο Δισκοπότηρο» των ναυαγίων με θησαυρό 17 δισ. δολ.

Θησαυρό 17 δισ. δολαρίων ανακάλυψε η κυβέρνηση της Κολομβίας στον πυθμένα της Καραϊβικής, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή.

Στη λιτή της ανακοίνωση η κυβέρνηση της χώρας αποκάλυψε πως εντόπισε ένα από διασημότερα πλοία του 18ου αιώνα, τη γαλέρα Σαν Χοσέ, που βυθίστηκε πριν 307 χρόνια έξω από το λιμάνι της Καρταχένα στην Καραϊβική.

Η γαλέρα, γνωστή και ως το «Άγιο Δισκοπότηρο» των ναυαγίων βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής, το 1708, όταν ενεπλάκη σε μάχη με το βρετανικό ναυτικό καθώς έπλεε από το Πορτομπέλο προς την Καρταχένα. Περίπου 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το ναυάγιο.

Το πλοίο μετέφερε 7-11 εκατ. πέσος, τα οποία σήμερα αξίζουν περίπου 4-17 δισ. δολάρια. Πέρα από τα χρήματα, το Σαν Χοσέ μετέφερε επίσης χρυσό, ασήμι, πολύτιμους λίθους και κοσμήματα.

Η κυριότητα της γαλέρας αποτέλεσε «μήλον της έριδος» μεταξύ της κολομβιανής και αμερικανικής κυβέρνησης πολύ πριν βρεθεί, με τις δύο χώρες να τη διεκδικούν για πολλά χρόνια στα δικαστήρια, μέχρι που ελήφθη τελικά η απόφαση υπερ της Κολομβίας το 2011.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, τα ευρήματα από το πλοίο θα εκτεθούν σε ένα μουσείο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το Σαν Χοσέ.

san_jose.jpg

san_jose2.jpg

san_jose3.jpg

 

Απάντηση