«Αθλητικές Ακαδημίες»: Όταν ο αθλητισμός «θωρακίζει» τη ζωή των παιδιών

125 Ερασιτεχνικές Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες καλλιεργούν τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας σε περισσότερα από 10.000 παιδιά από όλη την Ελλάδα.

Ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη και την παιδεία των παιδιών. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα καθορίζει το μέλλον τους, καθώς τα «θωρακίζει» με αρχές και αξίες που θα τα καθοδηγούν για πάντα στη ζωή τους.

Η σωματική άσκηση, τα παιχνίδια και τα σπορ συνεισφέρουν τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία, αναπτύσσουν νέες σωματικές ικανότητες και κοινωνικοποιούν τα παιδιά καθώς τα μαθαίνουν να είναι μέλη μιας ομάδας, να ψυχαγωγούνται και να βελτιώνουν το αίσθημα αυτοπεποίθησής τους.

Γι’ αυτό και η ΟΠΑΠ μεριμνά για το μέλλον των παιδιών, μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα «Αθλητικών Ακαδημιών». Μοναδικός στόχος είναι να εμφυσήσει στα παιδιά αρχές οι οποίες θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή, είτε γίνουν αθλητές, είτε απλοί φίλοι του αθλητισμού. Ολοκληρωμένα, πολύπλευρα και σε βάθος χρόνου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω 125 επιλεγμένων ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ακαδημιών επηρεάζοντας θετικά τις ζωές σε περισσότερα από 10.000 παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών, 20.000 γονείς και 450 προπονητές σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, η καινοτόμα αυτή δράση αγγίζει ολοκληρωμένα και πολύπλευρα το χώρο του νεανικού αθλητισμού ενώ εξελίσσεται σε βάθος χρόνου.

Παιδίατροι, ψυχολόγοι και διατροφολόγοι προσφέρουν επιστημονική στήριξη, κατευθύνσεις και συμβουλές στα παιδιά, τους γονείς και τους προπονητές με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ψυχολογίας των παιδιών.

«Το πρόγραμμα αυτό για πρώτη φορά στη χώρα μας βάζει τα θεμέλια ώστε ο αθλητισμός να αποτελεί πηγή χαράς και ευχάριστης, απαλλαγμένος από παθογένειες και ακρότητες. Τα παιδιά μέσα από τις ακαδημίες μαθαίνουν να αγαπούν το άθλημα, αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και συνεργάζονται. Μαζί με τα παιδιά, οι γονείς ενημερώνονται για θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών τους. Τέλος, το πρόγραμμα ευελπιστεί να ενισχύσει και τον παιδαγωγικό ρόλο των προπονητών. Η ολιστική παρέμβαση του προγράμματος πέρα από την καινοτομία, είμαι σίγουρη ότι θα επιφέρει και σημαντικά αποτελέσματα, ικανά να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα μας σχετικά με το πως αντιλαμβανόμαστε τον αθλητισμό» σημειώνει η ψυχολόγος, κυρία Μαρία Δάρα.

Ο διαιτολόγος και πρόεδρος της ΜΚΟ «Η Διατροφή του παιδιού» κύριος Αναστάσιος Παπαλαζάρου εξηγεί: «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που επιχειρεί μέσα από ένα δημοφιλές σπορ να επικοινωνήσει βασικές αρχές ευγενή ανταγωνισμού, σωστής και ισορροπημένης διατροφής και ψυχικής υγείας. Δυστυχώς, τα δεδομένα που αφορούν τόσο διατροφικές συνήθειες όσο και επίπεδα παχυσαρκίας στα ελληνόπουλα, δεν είναι κολακευτικά. Μέσα από το πρόγραμμα, ειδική ομάδα διαιτολόγων, έχει σχεδιάσει να εκπαιδεύσει προπονητές και γονείς και μέσω διαδραστικών παιχνιδιών να περάσει μηνύματα σωστής διατροφικής αγωγής στα παιδιά. Σκοπός της διατροφικής διάστασης του προγράμματος, είναι η ενεργοποίηση γονιών και παιδιών και η δημιουργία ενός πλαισίου δράσης που να προάγει όχι μόνο αθλητικές ικανότητες, αλλά την υγεία μας γενικότερα».

Σημαντικά οφέλη για τους μικρούς αθλητές προκύπτουν και από την ομάδα προπονητών, που αποτελείται από επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία σε παιδία αυτής της ηλικίας. Μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια καθοδηγούν τους προπονητές των ακαδημιών βάσει των διεθνών προτύπων της UEFA.

«Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια ενιαία φιλοσοφία προπόνησης, γνωρίζοντας ότι όλοι οι νεαροί παίκτες σε αυτήν την ηλικία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χαίρονται τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι. Μέσω αυτού του προγράμματος, είμαι σίγουρος ότι τα κέρδη για αυτά τα παιδιά θα είναι τεράστια. Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι στο ποδόσφαιρο όταν έχουμε καλούς προπονητές, καταρτισμένους που θα μαθαίνουν το ποδόσφαιρο αυτό στους νέους ποδοσφαιριστές με σωστή νοοτροπία, ιδανικό τρόπο προσέγγισης και σωστούς για την ηλικία τους προπονητικούς στόχους. Για εμάς, αυτό που θέλουμε είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να παίξουν ποδόσφαιρο ανεξάρτητα από το επίπεδό τους. Μέσω του προγράμματος της ΟΠΑΠ οι ακαδημίες θα βελτιώσουν τη λειτουργία τους και θα γίνουν καλύτερες προσφέροντας στα παιδιά καλυτέρα μέσα για να κάνουν προπόνηση» τονίζει ο επικεφαλής της προπονητικής ομάδας του προγράμματος, Προπονητής της Εθνικής ομάδας Ελπίδων και διευθυντής του προγράμματος Grassroots της ΕΠΟ, κ. Κώστας Τσάνας.

Το πρόγραμμα «Αθλητικών Ακαδημιών» της ΟΠΑΠ δίνει επίσης έμφαση στο θέμα της ασφάλειας και υγείας και γι’ αυτό το λόγο παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους μικρούς αθλητές καθ’ όλη τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων, καθώς και αθλητικός εξοπλισμός υψηλού επιπέδου για τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών προπόνησης για τα παιδιά. Επιπλέον, καλλιεργεί στα παιδιά τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας και της ομαδικής προσπάθειας και διασφαλίζει ότι το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού θα συνεχίσει να στηρίζεται σε γερές βάσεις.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα στο www.sportsacademies.opap.gr

Απάντηση