Δήλωση Θεοχαρόπουλου σε διεθνές συνέδριο ΓΣΕΒΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παραβρέθηκε στο Διεθνές Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων με θέμα «Οι ΜμΕ ως μοχλός επαναφοράς της ανάπτυξης στην Ευρώπη» και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική της οικονομίας. Αποτελούν δε βασική πηγή απασχόλησης και καινοτομίας, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Παρά όμως το γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, όπως η αδυναμία εύρεσης χρηματοδότησης για επενδυτικές πρωτοβουλίες και η άδικη φορολογική αντιμετώπισή τους, που μπορεί να τις οδηγήσει στην εξόντωση και τον αφανισμό τους.

Επιβάλλεται για αυτό η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της. Η στήριξη αυτή πρέπει να είναι αποτελεσματική, έτσι ώστε να δώσει άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα στην επιβίωση καταρχήν των επιχειρήσεων, αλλά και στην ανάκαμψη και την απασχόληση.

Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει ότι η διάσταση των ΜμΕ πρέπει να ενυπάρχει σε όλες τις πολιτικές ως μόνιμη παράμετρος. Πρέπει να υπάρχει στην πολιτική απασχόλησης, στην πολιτική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην πολιτική ενισχύσεων, στους αναπτυξιακούς νόμους. Η πολιτική στις ΜμΕ οφείλει να διαπερνά το σύνολο των πολιτικών.

Σήμερα, η ρευστότητα στην αγορά εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο, πλήττοντας κυρίως τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η υπερφορολόγηση των υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως η υπερφολόγηση των ίδιων συνεπών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών, δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά είναι και οικονομικά αναποτελεσματική. Από ένα σημείο και έπειτα δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να λάβει το κράτος. Πρέπει να γίνει κατανοητό εδώ και τώρα από την κυβέρνηση. Αλλιώς οι συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία θα είναι επώδυνες. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας καθώς επιχειρήσεις κλείνουν και εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους. Απαιτείται άμεσα δίκαιη φορολόγηση η οποία θα βοηθήσει και στην απαραίτητη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι η φορολόγηση των επαγγελματιών πρέπει να γίνει με δίκαιη φορολόγηση των εισοδημάτων βάσει μιας ενιαίας και προοδευτικής φορολογικής κλίμακας.

Δεν υπάρχει βιώσιμη οικονομική πολιτική χωρίς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κάθε στρατηγική εξόδου από την κρίση πρέπει απαραίτητα να συνδεθεί με τη στήριξη και την ενδυνάμωση των  Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Απάντηση