Μιλφέιγ

Συστατικά

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
  • 100 γρ. κορνφλάουερ
  • 6 κρόκους
  • 270 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη και ζάχαρη για σερβίρισμα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για τη βάση

  • 1 συσκευασία φύλλο σφολιάτας
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα εκτός από 150 ml που τα κρατάμε στην άκρη σε ένα ποτήρι. Προσθέτουμε και τους σπόρους από τη φρέσκια βανίλια στην κατσαρόλα.
  • Στην κατσαρόλα επίσης προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη χωρίς να την ανακατέψουμε όμως και βάζουμε το γάλα να κάψει σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε τους κρόκους σε ένα μπολ μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ καλά ώστε το μείγμα να αφρατέψει και τέλος προσθέτουμε και το γάλα που κρατήσαμε από πριν.
  • Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κορν φλάουερ, και συνεχίζουμε να ομογενοποιούμε πολύ καλά με το σύρμα χειρός μέχρι το μείγμα να γίνει λείο χωρίς γρομπαλάκια από το κορν φλάουρ.
  • Όταν ζεσταθεί καλά το γάλα στην κατσαρόλα και αρχίζει και βγάζει φουσκάλες παίρνουμε μία κουτάλα από αυτό και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε σιγά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας και άλλες κουταλιές από το μείγμα του γάλακτος.
  • Όταν πάρει θερμοκρασία το μείγμα με τα αυγά το αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα ανακατεύοντας πολύ γρήγορα με το σύρμα μέχρι να σφίξει η κρέμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κύβους παγωμένο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και κολλάμε τη μεμβράνη πάνω στην κρέμα για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο καλά.
  • Όταν κρυώσει η κρέμα ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας 200 ml κρέμα γάλακτος και 1-2 κ.σ. ζάχαρη άχνη στο μίξερ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να σφίξει χρησιμοποιώντας το σύρμα .
  • Όταν ετοιμαστεί η σαντιγύ τη βάζουμε σε ένα μπολ αφήνοντας στον κάδο του μίξερ 2 κουταλιές περίπου από αυτή. Μέσα προσθέτουμε την κρέμα και την χτυπάμε με το σύρμα καλά να αφρατέψει και μετά προσθέτουμε τη σαντιγί  ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ ώστε να αφρατέψει. Παίρνουμε 2 κορνέ και αφού τα γεμίσουμε με την κρέμα τα βάζουμε στο ψυγείο.
  • Παίρνουμε τα 2 φύλλα σφολιάτα και τα ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη και τα πασπαλίζουμε από πάνω με άχνη ζάχαρη .
  • Παίρνουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε κάθε φύλλο στη μέση οριζόντια και σε 5 λωρίδες κάθετα, συνολικά 10 παραλληλόγραμα κομμάτια βγάζει το κάθε φύλλο.
  • Απλώνουμε τη σφολιάτα πάνω σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα με την πλευρά που έχουμε απλώσει άχνη ζάχαρη από κάτω και από πάνω πασπαλίζουμε και πάλι με άχνη ζάχαρη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά. Προσοχή στο φούρνο, βάζουμε το ταψί σε υψηλή θέση για να ψηθούν ομοιόμορφα οι σφολιάτες και από κάτω και να φουσκώσουν .
  • Όταν ψηθούν οι σφολιάτες τις αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα και τις κόβουμε στη μέση οριζόντίως .
  • Έχουμε δύο τρόπους να ετοιμάσουμε το γλυκό μας. Είτε να ετοιμάσουμε ατομικά μιλφέιγ είτε ένα μεγάλο για πολλά άτομα σε ένα τραπέζι.
  • Σε όλες τις περιπτώσεις για να σταθούν οι σφολιάτες πάνω στο πιάτο, από κάτω βάζουμε λίγη κρέμα για να μην μετακινούνται στο πιάτο μας. Βάζουμε μια «μισή» σφολιάτα, από πάνω κρέμα και συνεχίζουμε με σφολιάτες και κρέμα. Τρεις στρώσεις είναι αρκετές.
  • Κρατάμε 2-3 κομμάτια σφολιάτας που τα χοντροσπάμε πάνω πάνω για να φαίνεται πιο όμορφο ακόμα το γλυκό
  • Πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.

Απάντηση