Αυτό που δεν φαντάζεσαι ότι σε κάνει να παίρνεις βάρος

Κι όμως. Δεν είναι μόνο οι κακές διατροφικές συνήθειες

Ο αριθμός που βλέπει κάθε γυναίκα στην ζυγαριά της είναι απόρροια πολλών παραγόντων. Διατροφικές συνήθειες, γενετικοί παράγοντες, αλλά και η ψυχολογία που έχουμε την εκάστοτε περίοδο της ζωής μας. Πέρα από αυτά, ήρθε να προστεθεί ένας καινούριος παράγοντας: η παιδική ηλικία.

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από μία έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Michigan και δημοσίευσαν στο περιοδικό Social Science and Medicine. Βρήκαν λοιπόν ότι το άγχος που μπορεί να είχε μία γυναίκα στην παιδική της ηλικία έχει τεράστιο αντίκτυπο στο βάρος που θα έχει στην διάρκεια της ενήλικης ζωής της.
Όσες γυναίκες συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν βιώσει περιόδους έντονου στρες πριν τα 16 τους χρόνια (π.χ. διαζύγιο των γονιών τους, οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας κ.α.) αποδείχθηκε ότι ως ενήλικοι πήραν πιο γρήγορα βάρος απ’ όσες είχαν ήρεμη παιδική ηλικία.

Στους άντρες αντιθέτως δεν παρουσιάστηκε η ίδια σύνδεση μεταξύ στρες και βάρους, είτε στην παδική ηλικία, είτε στην ενήλικη ζωή. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι ο διαχωρισμός αυτός οφείλεται στο ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τους άντρες. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να στραφούν στο φαγητό σε περιόδους άγχους ενώ οι άντρες επιδίδονται περισσότερο σε άλλα πράγματα, όπως το άλκοόλ.

Οκέι το να έχεις περάσει κάποια δυσκολία στα παιδικά ή προεφηβικά σου χρόνια, δεν μπορείς να το αλλάξεις σήμερα, αλλά μπορείς να αλλάξεις την αντιμετώπισή σου σε αυτό. Και μην ξεχνάς ότι καμία δίαιτα δεν αντικαθιστά την ψυχική σου υγεία.

Απάντηση